01:16 19 April 2019
Slušajte Sputnik
  © Sputnik .

  Iako se o tome malo zna i priča, Rusija je pomagala jugoslovenskoj vojsci tokom agresije NATO-a, tvrdi penzionisani general Leonid Ivašov, koji je u trenutku kad su prve bombe pale na Beograd bio načelnik Glavne uprave za međunarodnu vojnu saradnju Ministarstva odbrane Rusije.

  „Za razliku od JNA, mi smo imali satelitske obaveštajne podatke“, kaže Ivašov u intervjuu za Sputnjik, objašnjavajući i kako je ta pomoć izgledala u obaranju američkog nevidljivog aviona.

  — Za nevidljivi avion su pomogli naši stručnjaci nakon što su jugoslovenski radari bili uništeni i srpski vojnici nisu mogli da vide ni obične avione, a tim pre ni nevidljivi. I naši sateliti davali su podatke o poletanju tog aviona, kurs kojim leti i kad je stigao.

  Zašto Srbija nije dobila od Rusije S-300?

  — Vodili smo razgovore sa Slobodanom Miloševićem u periodu od novembra 1998. do februara 1999. godine i predlagali da uzmu od nas komplekse S-300, trebalo je ojačati PVO sistem. Ali Srbi nisu imali novac.

  Ni vi (Rusija) niste imali novac…

  — Nije stvar u novcu. Isporukom naoružanja nije se bavilo Ministarstvo odbrane, već komercijalna organizacija „Rosvooruženje“. Kada smo pisali belešku za Jeljcina da treba dati te komplekse na lizing dok su trajali ti pregovori ponovo su uvedene sankcije i nas su odbili. Ipak tvrdim da bi, da je bombardovanje potrajalo još dve nedelje, natovcima bila naneta ozbiljna šteta. Zato što smo, reći ću otvoreno, dok je trajao rat pripremali srpske konstruktore i obučavali ih da rade na kompleksima koji nisu bili S-300, jer je to bilo teško isporučiti, već drugi, ali jednako efikasni.

  Leonid Ivašov
  © Sputnik / Boris Prihodьko
  Leonid Ivašov

  Učestvovali ste u pregovorima pred kraj rata na kojima je specijalni predstavnik ruskog predsednika bio Viktor Černomirdin.

  — Mi smo kao stalna članica SB imali ista prava kao Amerikanci i NATO. I kad oni neće da se dogovaraju, nego nam nude da sa jednim bataljonom učestvujemo u američkom sektoru i da budemo podređeni američkom generalu ubedio sam ministra odbrane Sergejeva da ćemo, ako na to pristanemo, biti duhovno i moralno slomljeni. Ako neće da se dogovore, mi ćemo planirati svoju operaciju. Da, ideja je moja i ubedio sam kolege. A šta se dalje desilo — pa ono što su nas učili: isplanirati specijalnu operaciju, daleko od tuđih očiju i ušiju, tako da niko ne sazna osim onih koji neposredno učestvuju. Opšti plan operacije u celini znali smo ja i ministar odbrane i naša obaveštajna služba.

  Da li je postojala opasnost od oružanog sukoba sa NATO snagama?

  — Naravno da je postojala, ali mi smo vojnici i ako se plašiš idi u biznis. Glavna garancija, a mi smo dozvolili da to procuri, bio je naš dogovor s rukovodstvom JNA da ako se samo čuje pucanj NATO-a na našu stranu, JNA kreće u napad na jedinice NATO.

  Tema:
  EKSKLUZIVNI VIDEO-SERIJAL: 20 godina od NATO agresije (6)
  Tagovi:
  NATO, bombardovanje, Dvadeseta godišnjica bombardovanja Jugoslavije, Srbija
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Facebook nalogaKomentariši preko Sputnik naloga

  Učitaj još video materijala

  • Kongres SAD
   Last update: 19:30 18.04.2019
   19:30 18.04.2019

   Zašto je Amerika glasala za rezoluciju koja garantuje da je Kosovo deo Srbije

   autor Momir Bulatović

   NATO agresija na SR Jugoslaviju, vrijeme koje je od nje proteklo, kao i sadašnje državne dileme Srbije, pored svega ostalog, nedvosmisleno pokazuju da postoje samo dva moguća puta državnih odluka — borba ili predaja.

  • NATO avioni B-52 uzleću sa britanskog aerodroma Fejrford tokom bombardovanja SRJ 1999.
   Last update: 11:11 18.04.2019
   11:11 18.04.2019

   Ruski pisac Poljakov za Sputnjik: Kaubojska drskost SAD počela je s agresijom na Jugoslaviju

   autor Tanja Trikić

   Konfrontacija Rusije i Zapada neće se nikad završiti pošto su u pitanju dva civilizacijska puta, ali ona treba da uđe u okvire pristojnosti jer Rusija je ogromna zemlja, sama sebi dovoljna — da je ograde i gvozdenim zavesama mirno će preživeti. Što pre to shvate na Zapadu, to bolje, kaže Jurij Poljakov, poznati ruski pisac, pesnik i dramaturg.

  • NATO AGRESIJA: 8. Epizoda
   Last update: 21:58 17.04.2019
   21:58 17.04.2019

   NATO AGRESIJA: Epizoda 8 (video)

   autor Maša Radović

   Toga marta 1999. godine, kada se dogodila NATO agresija na moju zemlju, imala sam tek navršenih osam godina, pohađala sam drugi razred osnovne škole i bila isuviše mala da bih shvatila šta se dešava, ali dovoljno velika da bih se plašila i da nikada ne zaboravim.

  • SRBIJA PAMTI - SEDMA EPIZODA - POGLEDAJ DOM SVOJ ANĐELE
   Last update: 21:00 15.04.2019
   21:00 15.04.2019

   NATO AGRESIJA: Epizoda 7 (video)

   autor Jelena Vučićević

   Pažnja, pažnja, vazdušna opasnost. Zaglušujući zvuk zaparao je vazduh nad Srbijom. Sirene za vazdušnu opasnost 24. marta u 19.45 označile su početak jednog od najvećih zločina u novijoj istoriji.