13:35 13 April 2021
Slušajte Sputnik

  Đurić: Pregovori su za Prištinu nastavak rata drugim sredstvima (audio)

  Intervjui
  Preuzmite kraći link
  Piše
  1102
  Pratite nas

  Evropska unija ne treba da se zadovoljava time da ustupa prostorije u kojima će se predstavnici Beograda i Prištine sretati i biti nemi svedok tih razgovora, jer su oni kao posrednici u tim razgovorima na sebe preuzeli breme odgovornosti za sprovođenje postignutih dogovora.

  Jedan od novih potpredsednika Srpske napredne stranke i direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić u intervjuu za našu kuću govorio je o svojoj novoj stranačkoj dužnosti, kao i o dešavanjima na Kosovu i Metohiji, nastavku briselskih pregovora, povratku Srba, ali i da li je premijer Srbije otkazao put u Brisel i zbog Kosova.

   „SNS je od 2008. godine postala najveći pokret za promene u našoj zemlji, godine 2012. je uspela da proces promena započne i jednu korumpiranu klasu praktično razori. SNS je danas porodica sa 600.000 članova i mi želimo da maksimalno iskoristimo njene kadrovske kapacitete. Sa nove pozicije koju obavljam u stranci osećam posebnu odgovornost da pomognem da stranka pokreće one društvene teme koje su od značaja za sve građane u Srbiji. Dakle, da mi budemo prvi koji će ukazati na štetne pojave u našem društvu i na načine kako da ih rešimo“, rekao je Đurić.

  Naš sagovornik nije otkrio da li će i u novoj Vladi Srbije ostati na funkciji direktora Kancelarije za Kosovo i Metohiju, ali je zato rekao, govoreći o blagoj histeriji koja je u Prištini nastupila posle početka izgradnje povratničkog naselja „Sunčana dolina“, da je za Albance očigledno da je svaki Srbin na Kosovu previše.

  „Srbi su izrazili veliko interesovanje Zbog izgradnje tog naselja. Niko ne može da nam ospori pravo na povratak“, kaže naš sagovornik.

  O nastavku pregovora sa Prištinom, ali i da li je otkazivanje posete Aleksandra Vučića Briselu vezano za Kosovo, Đurić kaže:

  „Bojim se da je stalnom agresivnom retorikom, koja je vrlo često prikrivena, a nekada ni to, antisrpska od strane pojedinaca u Prištini, stvorena negativna društvena klima u kojoj je teško dostižna normalizacija odnosa Srba i Albanaca. Evropska unija ne treba da se zadovoljava time da ustupa prostorije u kojima će se predstavnici Beograd i Prištine sretati i biti nemi svedok tih razgovora, jer su oni kao posrednici u tim razgovorima na sebe preuzeli breme odgovornosti za sprovođenje postignutih dogovora.“

  Da li će ZSO biti uskoro formirana i šta se dešava sa Brezovicom, teme su o kojima smo još razgovarali sa našim sagovornikom. O tome šta je rekao u vezi sa njima poslušajte u audio–snimku.

  Slično:

  Ustavni sud Kosova poništio sporazum o ZSO
  Kurti se plaši veze ZSO sa Putinom
  Kosovska opozicija traži prevremene izbore zbog ZSO
  Obaveza uspostavljanja ZSO na Prištini
  Statut ZSO izradiće Priština
  EU Prištini: Odmah uspostaviti ZSO
  Da li je Tači dao Srbima besu ili reč za ZSO?
  Tahiri: ZSO tek posle uklanjanja svih paralelnih struktura
  Dačić: ZSO nije formirana - negativna poruka Srbima i EU
  Tagovi:
  SNS, ZSO, pregovori, Marko Đurić, Srbija
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga