11:26 18 Maj 2021
Slušajte Sputnik

  Rusi i Olimpijada: Farmaceutski rat u sprezi sa antidoping agencijom (audio)

  Intervjui
  Preuzmite kraći link
  Piše
  1130
  Pratite nas

  Nedopustivo je preventivno kažnjavanje sportista. Ruska delegacija je na sve moguće načine dovedena u status provokacije — da odreaguje ne bi li bile povučene još neke sankcije. U pitanju je podrivanje današnje ruske političke i simboličke pozicije u globalnoj sferi.

  Špijunski roman sa elementima teorije zavere“, ovako je u emisiji „Svet sa Sputnjikom“ pisac Muharem Bazdulj odgovorio na pitanje u koji književni žanr bi svrstao fabrikovanje doping afere ruskih sportista i zakulisnu igru oko njihovog učešća na skorašnjim Olimpijskim igrama u Riju.

  „Ako se vratimo na samu ideju Kubertenovog obnavljanja Olimpijskih igara i šta su u simboličkom smislu značile Olimpijske igre u staroj Grčkoj, videćemo da je to je bio jedini period kad su svi grčki polisi, ako su ratovali, stupali u primirje“, podsetio je Bazdulj. Zato je ideja OI, dodao je, da se makar taj kratki period, jednom u četiri godine, nadiđu politički animoziteti.

  Politički presedan (ne)sportskim metodama

  Učešće Rusije na Olimpijadi u Riju de Ženeiru pod znakom pitanja
  © AP Photo / David J. Phillip, file

  „Čini mi se da u ovom ima pokušaja da se na neki način današnja ruska politička i simbolička pozicija u globalnoj sferi podriva. I ne mogu ovaj doping skandal da odvojim od toga“, konstatovao je Bazdulj, istakavši da bi bilo važno da se ruski takmičari pojave na OI jer će, ako se ne pojave, „medalja koju osvoji neki Kenijac, Nemac ili Amerikanac biti malo manje zlatnog sjaja nego da su bili u konkurenciji sa sportistima iz Rusije“.

  Svakako da stoji konstatacija da je priča o dopingu ruskih sportista i mogućnost zabrane učešća najveći doping skandal dosad, saglasan je iskusni sportski novinar Vladimir Stanković. Dosad smo imali pojedinačne slučajeve i pojedinačne diskvalifikacije, naknadna oduzimanja medalja…, naveo je Stanković u „Svetu sa Sputnjikom“, ali je ovo prvi put da se susrećemo sa kolektivnom osudom sportista jedne zemlje i po tome je ovaj slučaj jedinstven.

  „To treba gledati u kontekstu svakojakih odnosa Rusije sa ostatkom sveta, pre svega sa zapadnim zemljama i Sjedinjenim Američkim Državama“, istakao je Stanković.

  Sportske sankcije Ruskoj Federaciji

  Novinar Muharem Bazdulj, bivši altelitačar Slobodan Branković i bivši vaterpolista Aleksandar Šapić u studiju Sputnjika
  © Sputnik
  Novinar Muharem Bazdulj, bivši altelitačar Slobodan Branković i bivši vaterpolista Aleksandar Šapić u studiju Sputnjika

  Gotovo svi sagovornici emisije koju Radio Sputnjik realizuje sa Radio Novostima saglasili su se da je „doping afera“ svojevrstan vid sankcija, odnosno deo pritiska na Rusiju koji je dosad bio na ekonomskom i političkom planu, a sad se prenosi i na sport.

  „Iskreno, ne mislim da je ovo pitanje sporta, ovo je definitivno pitanje politike, koje počinje sa ratom farmaceutskih industrija koje su u direktnoj sprezi sa svetskom antidoping agencijom, nema puno dvojbe o tome. Ono što pada u oči jeste konstantan pritisak i politizacija onoga što je ruska delegacija, jer od 387 sportista koji bi trebalo da budu sklonjeni, ima mnogih koji su dokazani, vrhunski“, konstatovao je za Radio Sputnjik Vladimir Vanja Grbić, proslavljeni srpski odbojkaški reprezentativac.

  Grbić je u telefonskom uključenju u emisiju „Svet sa Sputnjikom“ posebno podvukao da je protiv dopinga, ali i istakao da se svi sportisti ne tretiraju na jednak način.

  „Definitivno je ruska delegacija na sve moguće načine dovedena u status provokacije — da se odreaguje ne bi li se povukle još neke sankcije, ne daj bože, još gore prema Rusiji“, naglasio je Grbić.

  Generalni sekretar Atletskog saveza Srbije i bivši atletski reprezentativac Srbije i Jugoslavije Slobodan Branković je naglasio da je u pitanju presedan.

  Nedopustivo preventivno kažnjavanje sportista

  Vladimir Stanković i Goran Grbović
  © Sputnik
  Vladimir Stanković i Goran Grbović

  „Ne postoji nijedan atletičar u Rusiji koji je odbio doping kontrolu ili da je neko dopingovan, pa da je iz tog razloga kažnjen i da ne ode na Olimpijske igre“, kategoričan je Branković. On je napomenuo da je do početka OI ostalo veoma malo vremena i da su ovo stresne situacije u kojima se sportista sprema četiri godine, a neko ga drži da ne može da vidi u kakvoj je formi.

  Bivši košarkaški reprezentativac i kasnije sportski funkcioner Žarko Varajić podržao je u izjavi za Sputnjik MOK kada je u pitanju doping, ali i istakao da ne može da podrži ovu organizaciju u nastojanju da se pojedini sportisti preventivno kazne jer su se neki u Rusiji dopingovali. To je nedopustivo, naglasio je Vrajić, i konstatovao da je reč o uvođenju politike na sporedna vrata, koja pokušava da se obračuna sa određenim zemljama.

  „Nije nikakva tajna da je ovde Rusija na tapetu pošto su sva dešavanja koja imamo na svetskoj političkoj sceni Rusiju izbacila visoko u orbitu, a neki drugi centri moći pokušavaju da je vrate, prema njihovom mišljenju, na neku razumnu distancu“, jasan je bio Žarko Varajić.

  Moguće je da se MOK, naglasio je za Sputnjik Aleksandar Ostojić, dopisnik „Evrolige“ iz Beograda, malo istrčao sa mogućnošću zabrani svim ruskim sportistima da nastupe na Olimpijadi, pa je, kako je rekao, kasnije to modifikovano da pojedini savezi sami donose odluke ko će biti kažnjen a ko ne.

  „Moguće je da tu ima debele politike, moguće je da je ovo upereno protiv Rusije u ovom trenutku, jer — nemam dokaze — ali svakako da se mnogi sportisti širom sveta dopinguju, pa ako se Rusi dopinguju — dopinguju se i svi ostali“, zaključio je Ostojić. On je posebno naglasio da su politika i olimpizam odvajkada tesno povezani.

  Slično:

  „Svet sa Sputnjikom“ — Jovanović: Saradnja sa Rusijom suverena odluka Srbije
  „Svet sa Sputnjikom“ — Pavlović: Šta će Evropskoj uniji NATO
  Svet sa Sputnjikom: Za krizu u Siriji odgovorna katastrofalna američka politika
  „Svet sa Sputnjikom“: Kako rešiti krizu koja potresa Evropu
  Tagovi:
  skandal, doping-kontrola, doping, Olimpijske igre u Rio de Žaneiru, Međunarodni olimpijski komitet, Aleksandar Šapić, Slobodan Branković, Žarko Varajić, Aleksandar Ostojić, Muharem Bazdulj, Vladimir Vanja Grbić, Vladimir Stanković, Brazil, Srbija
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga