11:49 31 Maj 2020
Slušajte Sputnik
  Intervjui
  Preuzmite kraći link
  0 480
  Pratite nas

  Arhiepiskop cetinjski i mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije kaže da Srpska pravoslavna crkva ne može da promeni svoje stavove i odrekne se Kosova, jer bi time morala da se odrekne sama sebe.

  „To apsolutno ne dolazi u obzir“, rekao je mitropolit u intervjuu za agenciju „Anadolija“.

  Amfilohije je istakao da je Pećka patrijaršija vekovno središte srpske crkve.

  „Sada kome ono pripada? A kome je pripadalo kroz vekove? To je neshvatljivo. Ja sam inače egzarh trona pećkog. Još 1750. ta titula je data crnogorskom mitropolitu Vasiliju Petroviću, koji je sahranjen u Petrogradu (Sankt Peterburgu). Na njegovom grobu i sada piše da je mitropolit crnogorski i egzarh trona pećkog. Tako da Crkva, što se toga tiče, apsolutno ne može da promeni stav o Kosovu, i nema govora da će toga biti“, navodi mitropolit Amfilohije.

  Ono što se dogodilo na Kosovu, što se događa i sada, kao što je bilo i sa ostalim delovima bivše Jugoslavije, kaže on, jeste jedna tragedija.

  „Posebno pitanje Kosova. To je jedna nesreća za sve nas koji živimo okolo sada i posebno za one koji žive na Kosovu. To se vidi. Ta nesreća je započela poodavno, a naročito je krenula da se manifestuje tokom italijanske okupacije 1941. godine, kada je proterano više od 100.000 pravoslavnih Srba s Kosova. Pa onda je redom to proterivanje išlo“, rekao je mitropolit.

  Treba, kaže, pročitati o tome patrijarha Pavla, koji je tamo bio 34 godine episkop i svake godine je podnosio izveštaj Saboru, s mudrošću i poštovanjem prema svima i vlasti koja je tada bila, ali govorio je realno šta se događa.

  „Tamo u 700 sela, koja su bila naseljena pravoslavnim, srpskim življem, sada nema niti jednog uha pravoslavnog. Ne može to imati Božjeg blagoslova za bilo koga. Da ne govorimo o našoj braći Albancima koji su tamo. Nije to ni za njih sreća“, tvrdi mitropolit Amfilohije.

  Pre svega, tamo je, na Kosovu, kaže, nezaposleno 60 odsto osoba, i to je najgora nezaposlenost, kako ističe, u bivšim jugoslovenskim državicama i pokrajinama.

  „To je jedno, a drugo — to je narod patrijarhalni, koji je bez obzira na to da li su ostali hrišćani ili su postali muslimani, ipak sačuvao patrijarhalnost. A sada tamo vlada prostitucija, živi se od droge. Na šta je sveden taj narod i kakva je budućnost?!“, zapitao je mitropolit.

  „Ne može se na tom nasilju graditi budućnost. Ta grupa ljudi koja je stvorila ovo sadašnje Kosovo, nisu to, neka mi oproste i oni i svi drugi, pravi i čestiti Albanci Kosova. Ja znam njih na desetine takvih koji su i ubijeni zato što nisu prihvatali taj i takav metod i put stvaranja svoje države. I sami su ugroženi i moralno i duhovno, kao narod, a u isto vreme to je rađeno na zločinu s ljudima, s narodom s kojim žive vekovima, sa kojim su upućeni jedni na druge. Na tim zločinima graditi budućnost svoje dece, nije to dobro“, zaključio je mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije.

   

  Tanjug

  Tagovi:
  Mitropolit Amfilohije, Kosovo
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga