00:47 19 Jul 2019
Slušajte Sputnik
  Pripadnik sirijskih vladinih snaga stoji pored uništene zgrade u Džobaru, u Istočnoj Guti

  Konflikt na Bliskom istoku je postao tužna konstanta

  © REUTERS / Omar Sanadiki
  Intervjui
  Preuzmite kraći link
  0 101

  Predsednik Međunarodnog komiteta Crvenog krsta Peter Maurer izuzetno je zabrinut povodom veoma loše humanitarne situacije u Siriji, kao i zbog toga što radnici ove humanitarne organizacije ne mogu da ukažu adekvatnu pomoć civilima. Maurer je učestvovao u radu Moskovske konferencije o bezbednosti, gde je ukazao da se krši međunarodno pravo.

  „Upravo zato što se krše norme međunarodnog prava, civilno stanovništvo dodatno strada od rata koji bukti u regionu“, istakao je Maurer u intervjuu za Sputnjik.

  Dim nakon vazdušnog napada na sirijski grad Duma
  © AP Photo / Syrian Civil Defense White Helmets

  Predsednik Međunarodnog komiteta Crvenog krsta je bio u Siriji u martu i tokom svog boravka na kriznim područjima koja su godinama u ratnom vihoru, Maurer je zaključio da su oružani sukobi, nasilno izazvane migracije, humanitarne katastrofe i drugi užasi postali dominantna karakteristika konflikta na Bliskom istoku.

  „Situaciju na Bliskom istoku je nažalost sad već teško i zamisliti bez nekog sukoba. Ispada da je to glavna osobina ovog regiona, koji zapravo zaslužuje mnogo bolje“, zaključuje naš sagovornik.

  „Poslednjih godina se suočavamo sa mnogo nerešenih problema, koji su već postali konstanta tokom prethodnih nekoliko godina, pa i decenija. Zbog toga su posledice po civilno stanovništvo neobično velike. Danas, Bliski istok kao region pati od duboke humanitarne krize, a Sirija je mesto odakle je potekao najveći broj nasilno iseljenih lica koja i dalje žive u veoma lošim uslovima i kojima je neophodna velika i stalna pomoć“, govori Maurer.

  U okvirima Moskovske bezbednosne konferencije predsednik Međunarodnog komiteta Crvenog krsta je konstatovao da strane u sirijskom konfliktu pokušavaju da koriste humanitarnu katastrofu kako bi sprovodile sopstvene ciljeve.

  Tokom poslednje dve godine, Sirija je postala glavni pravac saradnje Međunarodnog komiteta Crvenog krsta i Rusije, konstatovao je Maurer.

  „Ruski vojnici uvek izlaze u susret radnicima Crvenog krsta i omogućavaju im dostup onim mestima koja su neophodna za sprovođenje humanitarnih misija“, istakao je naš uvaženi sagovornik.

  Tagovi:
  Međunarodni komitet Crvenog Krsta, Peter Maurer, Rusija, Sirija
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Facebook nalogaKomentariši preko Sputnik naloga