12:01 14 Jul 2020
Slušajte Sputnik
  Intervjui
  Preuzmite kraći link
  Piše
  71835
  Pratite nas

  Rusija je spremna da u odnosima sa Srbijom ide onoliko daleko koliko Beograd sme da ide, što je pokazao i poslednji susret predsednika dveju zemalja, Vladimira Putina i Aleksandra Vučića u Sočiju, smatra novinar Đuro Bilbija, koji veruje da je za našu zemlju najbolje da s Moskvom ima odnose kakve Izrael ima sa SAD.

  Primer Izraela, objašnjava Bilbija u emisiji „Svet sa Sputnjikom“, pokazuje da nisu u pravu oni koji kažu da bi to smanji

  lo suverenitet Srbije, kao i da je to teško izvodljivo jer naša zemlja nema zajedničku granicu s Rusijom.

  „Izrael je upravo zahvaljujući blanko podršci koju od SAD ima i kad to ne zaslužuje jedna od najsuverenijih država. A što se tiče granice — ne samo da je Izrael nema sa SAD nego je Vašington od njega još dalje nego Moskva od Beograda“, primećuje Bilbija.

  Govoreći o značaju posete predsednika Vučića Putinu, Bilbija ukazuje na to da svi glavni pravci zapadne politike podrazumevaju iskorenjivanje ruskog uticaja sa Balkana, gde su dobar deo posla obavili — u Bugarskoj, Grčkoj, Crnoj Gori, Severnoj Makedoniji i upozorava: „Sad isto pokušavaju i u Srbiji zato što ne bi da im iko smeta i žele da ovo bude njihovo zaštićeno lovište“.

  Poseban odnos Srbije i Rusije, po primeru Izraela i Amerike, sprečio bi upravo pokušaje takve zapadne „zaštite“, koja zapravo predstavlja ograničavanje suvereniteta Srbije.

  Tagovi:
  Srbija, Izrael
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga