22:38 17 Maj 2021
Slušajte Sputnik
  Intervjui
  Preuzmite kraći link
  Piše
  31329
  Pratite nas

  Predlažem da 2022. godine vladajuća koalicija ima jednog predsedničkog kandidata i kad to kažem, uopšte ne polazim od ličnog, već govorim strateški.

  Ovo za Sputnjik kaže predsednik Skupštine Srbije i Socijalističke partije Srbije Ivica Dačić, povodom planova njegove partije za izlazak na izbore 2022. godine.

  „Pa je l‘ neki misle da treba da kažem da imamo dva kandidata? Valjda je za sve bolje da imamo jednog“, kaže nam Dačić povodom spekulacija da bi vlast mogla i u više kolona na predsedničke i parlamentarne izbore.

  „Kad neko reaguje na ono što govorim o potrebi strateškog razmišljanja za naredne izbore, zamolio bih da se ljudi malo izdignu iznad stranačkih interesa. To govorim i za moje ljude u SPS-u i za sve druge, koji veoma često na prvu loptu reaguju dosta negativno na sve ono što govorim, pa ispadne kao da se plašim kako će SPS proći na izborima, pa da zato to predlažem“, tvrdi Dačić.

  Jedan kandidat i jedna lista

  Povodom mogućih različitih taktika ukoliko deo opozicije opet bude bojkotovao izbore, Dačić nam kaže: 

  „U ovim trenucima opšte konfuzije ne možemo da se pitamo da li će neko učestvovati ili neće na izborima, nego pravimo projekcije na osnovu polazišta da će sve stranke učestvovati. To podrazumeva strateško promišljanje, da li je potrebno ukrupnjavanje na političkoj sceni vladajuće koalicije, ili ćemo svi ići samostalno.“

  Naš sagovornik dodaje da strategija podrazumeva jednog zajedničkog predsedničkog kandidata, zajedničku listu za gradske i zajedničku listu za parlamentarne izbore.

  Upitan da li se plaši da će njegovo biračko telo to da odbije, Dačić kaže da ako postoji strateški dogovor, birači će ga svakako prihvatiti:

  „Šta znači strateški dogovor? Da to nije glasanje za SNS ili za Vučića, nego je to deo opšte politike koju vodi moja partija. I da je to glasanje i za SPS i za Ivicu Dačića. Ja to govorim upravo zbog toga što smatram da je valjda bitno da se sakupe svi glasovi na toj političkoj strani, a ne da se oni rasipaju.“

  On ističe da kada je reč o budućnosti u smislu izbora najavljenih za 2022. godinu, njegova partija zajedno sa SNS-om mora ozbiljno da razmotri sve izazove koji ih čekaju. Jedno su izazovi za državu i narod, a drugo izbori koji nas očekuju, kaže Dačić, dodajući da su predsednički i gradski sigurni, a najverovatnije i parlamentarni.

  Pročitajte još:

  Tagovi:
  planovi, izbori, Ivica Dačić
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga