19:31 13 Avgust 2020
Slušajte Sputnik
  Komentari i Analitika
  Preuzmite kraći link
  Piše
  0 44
  Pratite nas

  Bilo ko od onih koji se sada nude ne može da bude ni od kakve koristi Vučiću i nema nikakvu težinu. Neće biti zamene postojećih partnera u Vladi.

  Kratka ali slatka rekonstrukcija Vlade Srbije, kako ju je u jednom trenutku nazvao premijer Aleksandar Vučić, izgleda da će sačekati jesen ili, još verovatnije, početak sledeće godine.

  Iako je predsednik Vlade najavio da će ona biti gotova za jedan dan i da neće imati elemente „španske serije“, to ne sprečava zainteresovane kandidate koji bi želeli da budu deo Vučićeve vlade da, što direktno, što preko svojih posrednika, proslede „prijave“ na kasting za ministra.

  Tadić i Jovanović spremni za audiciju

  Aleksandar Vučić
  © AP Photo / Visar Kryeziu

  Najglasnija u tome je Socijaldemokratska stranka Borisa Tadića. Mada se i liberali Čedomira Jovanovića potajno spremaju za audiciju kod premijera. I jedni i drugi „pikiraju“ mesto Socijalističke partije Srbije, tačnije poziciju ministra spoljnih poslova, koju trenutno zauzima Ivica Dačić.

  Sagovornici Sputnjika, međutim, tvrde da rekonstrukcija vlade, ako je, kako neki od njih kažu, uopšte i bude, sada nije u prvom planu. Pre svega zbog spoljnopolitičke situacije. Politički analitičari Dejan Vuk Stanković i Dragomir Anđelković podsećaju da Vučiću ni sada nije neophodan koalicioni partner, ali dodaju da će, ako rekonstrukcije i bude, ona biti delimična. U svakom slučaju, slažu se da neće biti zamene postojećih partnera u Vladi.

  Anđelković smatra da cela stvar oko rekonstrukcije Vlade Srbije nije još, kako kaže, zrela.

  Kakva korist od „udavača

  „Čini mi se da bilo ko od onih koji se sada nude ne može da bude ni od kakve koristi Vučiću i nema nikakvu težinu. Mislim da se više radi o samoreklamiranju, nego o bilo kakvoj potrebi Vlade za novim partnerima“, navodi Anđelković.

  On takođe smatra da je SPS siguran u Vladi i da će, ako bude nekih promena, to biti na nivou pojedinaca, ali ne i partnera.

  „Ne mislim da je rekonstrukcija realna u ovom trenutku, pogotovu kad se Srbija suočava sa novim paketom pritisaka. Celovita rekonstrukcija bi stvorila političku krizu. S druge strane, ako bi Tadić mogao da dokaže da može da relaksira pritisak na Srbiju i da reguliše predstojeće probleme sa Nemačkom, sigurno bi mu sva vrata bila otvorena, ali mi se čini da je to nemoguće, jer to nije mogao ni dok je imao vlast“, ocenjuje Anđelković.

  U isto vreme, Dejan Vuk Stanković na pitanje ko se najviše nudi da postane deo Vučićevog tima kaže da je to trenutno tema koja je stavljena ad akta.

  Delimična rekonstrukcija

  Ivica Dačić
  © AP Photo / Darko Vojinovic

  „Još će se određeno vreme razmišljati na tu temu, i mislim da će opstati samo oni pojedinci koji budu imali rezultate. Moguće je da će doći i neki drugi ljudi koji mogu da budu odgovorni i kompetentni, ali mislim da je ta tema u ovom trenutku malo preuranjena, barem do septembra meseca kada će biti saopšteno ko će i da li će neko biti zamenjen“, objašnjava Stanković.

  On smatra da je najrealnija varijanta neka delimična rekonstrukcija Vlade, napominjući da mu ne deluje kao izborna opcija zamena partnera u Vladi. Mada…

  „Ne možete ni tu opciju potpuno da isključite, mada mislim će prva opcija biti SPS“, kaže Stanković.

  Premijer Srbije je svojevremeno naveo četiri scenarija za rekonstrukciju Vlade Srbije; promene koalicionih snaga, značajnije promene u SNS-u, promenu na čelu Vlade, a četvrti — da ne bude nikakvih promena do decembra.

  Stavovi autora ne moraju nužno da odražavaju stavove redakcije

  Tagovi:
  rekonstrukcija, Socijalistička partija Srbije, Vlada Srbije, Aleksandar Vučić, Dejan Vuk Stanković, Dragomir Anđelković, Boris Tadić, Srbija
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga