16:28 21 Jun 2021
Slušajte Sputnik
  Komentari i Analitika
  Preuzmite kraći link
  3701
  Pratite nas

  Uprkos ekonomskim poteškoćama, ruski predsednik Vladimir Putin je uspeo da ostvari značajan uspeh na međunarodnoj sceni, navodi „Fajnenšel tajms“, ističući da Rusija više ne može da se smatra samo „regionalnom silom“. Njene ambicije su šire i ona je spremna da odgovori na izazove Zapada.

  Pentagon veruje da Moskva pokušava da promeni svetski poredak i da je velika pretnja Sjedinjenim Državama. Istovremeno, američki predsednik smatra da Rusija „krvari“, dok je neki zapadni analitičari nazivaju „praznom supersilom“, bez jasne strategije, napominje list zapitavši se ko je u pravu.

  Obe ocene su tačne, konstatuje se u tekstu. Ruska ekonomija je u opadanju, a ekonomski potencijal i budžet Ministarstva odbrane su više puta manji nego u SAD. Ruski lider se, međutim, veoma dobro nosi sa mnogim izazovima, piše „Fajnenšel tajms“.

  „On je na vlasti najvećim delom u prethodne dve decenije. On se protivi širenju NATO–a u zemljama na teritoriji bivšeg Sovjetskog Saveza. I na Bliskom istoku on se potvrdio kao ekspert za sklapanje dogovora“, stoji u tekstu.

  Vladimir Putin je, smatra autor teksta, pokazao „nepokolebljivost, veštinu, odlučnost i mudrost“.

  „Šire posmatrano, Rusija se vratila na Bliski istok. Nalazi se u samom centru guste mreže koja uključuje ne samo Siriju, već i druge zemlje koje su direktno ili indirektno uključene u više velikih sukoba u regionu, uključujući i SAD. Moskva ne može da reši probleme u regionu, ali sada oni ne mogu da budu rešeni bez nje“, konstatuje „Fajnenšel tajms“.

  Situacija u Siriji je pokazala da Rusija, koju su devedesetih godina prošlog veka „otpisali“ u „regionalne sile“, sada ima moćnu armiju spremnu za upotrebu. Ali to ne znači da je Rusija ušla u novu eru vojnog avanturizma, navodi se u tekstu. 

  Moskva je, kako se primećuje, prišla crvenim linijama NATO–a, ali ih nije prešla.

  „Ukrajina i Gruzija nisu dobile nikakve garancije tog saveza, a Putin je učinio sve što je mogao da ih ne dobiju“, navodi autor.

  Ocenjuje se, takođe, da će NATO u baltičkim državama biti suočen sa izazovom Putina, ali ne u vojnom smislu. On ima drugačiji arsenal mogućnosti poput sajber napada, ekonomskog bojkota i nuklearnih pretnji. Taj instrumentarijum je relativno jeftin i on može sebi da ga priušti, smatra list.

  Očekivanja da će ekonomske teškoće i sankcije spreči planove Kremlja, bila su pogrešna, kao i ona o silasku slabe Rusije sa međunarodne scene, naglašava list.

  „Danas Moskva ima šire ambicije, veće resurse i spremnost da na izazove svojih protivnika odgovori na isti način. To je ono što je Putin uradio u Siriji, i razumno bi bilo očekivati da će to učiniti ponovo“, navodi britanski list.

  Stavovi autora ne moraju nužno da odražavaju stavove redakcije

  Tagovi:
  međunarodna politika, velike sile, Fajnenšel tajms, hladni rat, Bliski istok
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga