01:18 06 Jul 2020
Slušajte Sputnik
  Komentari i Analitika
  Preuzmite kraći link
  1023
  Pratite nas

  Svi lažni video-snimci o Siriji „pričaju“ istu tužnu priču o ranjenoj deci, kaže za Sputnjik stručnjak Igor Neždanov.

  Neždanov u izjavi za Sputnjik kaže da uprkos širokom spektru lažnih videa o Siriji priča uvek ostaje ista.

  Ministarstvo unutrašnjih poslova Egipta saopštilo je u ponedeljak da je policija uhapsila čoveka koji je inscenirao fotografije „ranjene dece“, koje je planirao da upotrebi kako bi na društvenim mrežama pogrešno predstavio fotografije razaranja i ranjenika u Alepu.

  Neždanov smatra da oni koji proizvode lažne snimke dece računaju na to da će kod gledalaca izazvati jake emocije. On se poziva na čitav niz sličnih lažnih snimaka, naročito humanitarnih konvoja i dece, koje su snimili teroristi DAEŠ-a.

  „Čini se da svi ti lažni video-snimci imaju jedan te isti scenario. A zašto emituju toliko laži? Postoji i do 70 odsto ljudi koji veruju svemu što vide na ekranu“, kaže Neždanov i napominje da oni koji prave takve stvari samo manipulišu ljudima da bi postigli razorni efekat.

  Dete iz jedne izbegličke porodice snimljeno u Alepu.
  © Sputnik / Mikhail Alaeddin
  Dete iz jedne izbegličke porodice snimljeno u Alepu.

  Neždanov hvali Ministarstvo odbrane Rusije zbog uspešnog razotkrivanja lažnih snimaka u vezi sa dešavanjima u Siriji.

  Prema egipatskom MUP-u, policija je bila svedok jednog takvog snimanja u blizini ostataka zgrade koje su lokalne vlasti prethodno odlučile da sruše —devojčica u beloj haljini oblivena „krvlju“ stoji, a ruci obmotanoj zavojem drži medu, koji je takođe prekriven „krvlju“. Kasnije se ispostavilo da je u pitanju crvena farba koja je privukla pažnju policajca.

  Snimatelj te scene kasnije je u pritvoru priznao da je hteo da objavi fotografije devojčice na društvenim mrežama sa natpisom: „Krv dece Alepa“.

  Što se devojčice tiče, ona je ispričala da ju je na snimanje ispred napuštene zgrade autobusom doveo „čika Mustafa“, koji je izgledao ne stariji od 25 godina.

  „Čika Mustafa je ispričao da moram da obučem haljinu natopljenu krvlju i da će on da napravi nekoliko fotografija“, rekla je ona, dodajući da joj je „čika Mustafa“ predložio da pozira kao ranjena devojčica iz Alepa…

   

  Stavovi autora ne moraju nužno da odražavaju stavove redakcije

  Tagovi:
  snimci, laži, rat, deca, Alep, Sirija
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga