18:31 22 Februar 2020
Slušajte Sputnik
  Komentari i Analitika
  Preuzmite kraći link
  2490
  Pratite nas

  Bivši član Komisije Ujedinjenih nacija za biološko i hemijsko oružje, vojni ekspert Igor Nikulin, smatra da je moguće da je hemijski napad u sirijskom Idlibu, koji je poslužio kao povod za raketni napad SAD na položaje sirijske armije, izrežiran.

  „Predsednik Sirije Bašar el Asad nije mogao da koristi hemijsko oružje. Kao prvo, on ga jednostavno nema. Međunarodni inspektori su o tome izvestili još pre godinu dana. Pored toga, takva dejstva mu ne idu u korist — on objektivno pobeđuje. I čak i tehnički on to nije mogao da ostvari, sudeći po onome što smo videli u medijima“, rekao je Nikulin u intervjuu letonskoj radio-stanici „Baltkom“. 

  „Mislim da je moguće da su terorističke organizacije zaplenile izvesnu količinu hemijskog oružja. Asadu nije ostalo ništa. Niko osim njih nema koristi od primene ovog oružja. Reakcija SAD to dokazuje. Izvele su napad bez ikakve istrage“, naveo je stručnjak.

  On smatra da bi, da je sirijska armija zaista upotrebila hemijsko oružje, posledice bile mnogo gore.

  „Da je upotrebljena raketa sa sarinom, gas bi prekrio mnogo veću površinu. Kvadratni kilometar, najmanje. Gas je upotrebljen na neki drugi način. Još nešto govori u prilog tome da je reč o režiji. Vidim ranjene muškarce i decu, ali ne vidim žene. Šta, na njih gas ne deluje? Sve to navodi na pomisao o mogućoj režiji“, rekao je Nikulin.

  Stavovi autora ne moraju nužno da odražavaju stavove redakcije

  Tagovi:
  američki napad na Siriju, hemijski napad, hemijsko oružje, Bašar Asad, Idlib, Sirija
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga