12:41 30 Oktobar 2020
Slušajte Sputnik
  Komentari i Analitika
  Preuzmite kraći link
  Piše
  518122
  Pratite nas

  Dok su Amerikanci na Kosovu bili zaštićeni kao astronauti, više od 300 italijanskih vojnika je umrlo u poslednjih 15 godina posle NATO bombardovanja nakon izlaganja dejstvu osiromašenog uranijuma.

  Njih još 3.700 je bolesno iz istog razloga. Ovo je izjavio Danijele Leđero, bivši italijanski pilot, sada predsednik udruženja „Oservatorio militare“, koji zastupa žrtve i njihove rođake.

  On je dodao da nisu svi vojnici koji su boleli ili umrli služili samo u Bosni i na Kosovu, već i u Avganistanu i Iraku, ali je istakao da je problem postao zvaničan tek pošto su se prvi slučajevi vojnika koji umiru od raka ili leukemije pojavili kod ratnih veterana iz rata u Bosni i na Kosovu.

  Italijanski mediji ovaj problem nazivaju „balkanskim sindromom“ jer je među obolelima najviše onih koji su se vratili kući posle NATO bombardovanja SRJ — 1999.

  Prva žrtva bio je kaplar Salvatore Vaka, koji je imao 23 godine kada je umro, a služio je na teritoriji Bosne 1998. i 1999. godine. Umro je od leukemije samo nekoliko meseci po povratku kući, piše „Republika“, list sa sedištem u Rimu.

  Osiromašeni uranijum, D-38, jedan je od proizvoda dobijenih procesom, koristi za obogaćivanje prirodnog urana i koristi se kao gorivo u nuklearnim reaktorima, a zbog svoje pogodnosti upotrebljava se za proizvodnju oružja. Međutim, korišćenje D-38 predstavlja ozbiljnu opasnost za ljude.

  „On može izložiti ljude i spoljnjem i unutrašnjem zračenju, što povećava rizik od raka“, rekao je jedan od učesnika programa Misije UN za životnu sredinu, koja je delovala nakon završetka rata u Bosni i na Kosovu.

  Ovu municiju je prevashodno upotrebljavala američka vojska, koja je D-38 počela da koristi još tokom prvog Zalivskog rata. NATO je takođe potvrdio da su granate koje sadrže osiromašeni uranijum bačene na Kosovu i u Bosni. Takvih projektila je na Kosovu izbačeno oko 31.000, dok je u Bosni ispaljeno 11.000.

  Italijanski vojnici koji su tokom NATO bombardovanja bili raspoređeni na Kosovu nisu bili posebno obučeni niti su imali potrebnu opremu za zaštitu, tvrdi Leđero. On ističe da su vojnici iz drugih zemalja imali informacije o opasnostima sa kojima su se suočavali i da su imali odgovarajuću zaštitu.

  Ovo su potvrdili i sami bivši učesnici italijanske vojske u ratu na Kosovu jer su viđali američke vojnike koji su bili „obučeni kao astronauti“.

  „Kada smo ih pitali o čemu se radi, oni nisu imali odgovor“, tvrdio je jedan od bivših italijanskih pilota koji je pre tri godine umro od raka, a čije je javno svedočenje svojevremeno zapalilo italijansku javnost.

  U proteklih 15 godina, italijanske vlasti su uporno poricale bilo kakvu vezu između smrti vojnika i njihovog izlaganja D-38 tokom rata u bivšoj Jugoslaviji.

  Aktivisti i porodice žrtava, međutim, tvrde da je italijanska vlada bila svesna rizika i nije zaštitila svoje vojnike.

  Italijanska vlada je svojevremeno oformila šest odbora za istraživanje ovog problema. Ali svi su odbacili vezu između izloženosti D-38 sa slučajevima raka među italijanskim veteranima. Iako zvanično priznanja nema, italijanska vlada je 2008. osnovala fond od 30 miliona evra za obezbeđivanje finansijske nadoknade vojnicima obolelim od raka koji je izazvala municija sa osiromašenim uranijumom.

  Stavovi autora ne moraju nužno da odražavaju stavove redakcije

  Tagovi:
  Kfor, Kosovo
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga