03:56 27 Septembar 2020
Slušajte Sputnik
  Komentari i Analitika
  Preuzmite kraći link
  Piše
  4660
  Pratite nas

  Očekujemo od političara da se urazume i da iz ove situacije izađemo mirnim demokratskim putem, na novim izborima. Dok se to ne desi, nećemo prestati sa mirnim protestima koji su postali — put državnosti.

  Boris Damovski, jedan od inicijatora građanskog protesta „Za zajedničku Makedoniju“ i član građanske inicijative „Za građansku Makedoniju“, kaže da za makedonske građane Taljat Džaferi nije legalno izabrani predsednik Sobranja, i da ga kao takvog neće priznati.

  Kako Damovski kaže u razgovoru za Sputnjik, građani Makedonije će nastaviti sa protestima, za koje se nada da će biti još masovniji nego do sada. On ističe da je država Makedonija nefunkcionalna i da će zbog toga građani Makedonije — tužiti svoju državu.

  „Svi naši zahtevi do sada su prošli bez odziva kod političara, ne računajući predsednika države Đorđa Ivanova, koji nas je nezvanično primio. On je vršio svoju funkciju u okvirima Ustava i zakona, i to je jedini političar koji je bio pozdravljen za vreme protesta“, kaže Damovski. „Od ostalih političara očekujemo razum i da se situacija putem dijaloga razreši. Sve dok se to ne desi, narod će biti na ulici i tražiće nove izbore“, kaže on.

  Naš sagovornik kaže da se ne plaši kontraprotesta, za koje se spekuliše da bi Albanci u Makedoniji mogli da organizuju, i kaže da je demokratsko pravo svakoga da iskaže svoju volju nenasilnim putem.

  Lider SDSM Zoran Zaev na konferenciji za medije u Skoplju
  © REUTERS / Ognen Teofilovski

  „Lično, nemam nikakve informacije da neko organizuje kontraprotest, ali i da je tako, svako ima pravo na to. Mi smo obična građanska inicijativa koja deluje civilno, i nemamo nikakva saznanja iz bilo kakve institucije koja bi nas na tako nešto uputila ili upozorila. Do svih informacija dolazimo isključivo putem medija i društvenih mreža“, tvrdi on.

  Damovski kaže da je njihovo najveće oružje samoprisutnost i mir. On se osvrnuo na incident koji se desio prošlog četvrtaka kada su građani upali u Sobranje i kaže da se on desio jer je narod bio isprovociran, i to, kako navodi, ne svi nego samo oni sa „najvrelijim glavama“.

  Naš sagovornik kaže da je jedino što se promenilo činjenica da više nije u pitanju obična protestna šetnja građana, već, kako je rekao — „put državnosti“.

  Na pitanje šta će se desiti ako Đorđe Ivanov prizna izbor Džaferija, a samim tim i dodeli mandat Zoranu Zaevu za sastav vlade, Damovski kaže:

  „To ne očekujemo. Ali, ako do toga dođe, mi imamo spremnu reakciju i na to. Dakle, ne verujem u to, ali smo, kao i do sada, na sve spremni. Nismo samo mi ti koji ne priznaju Džaferija, ne priznaje ga ni sam zakon, i to ćemo dokazati“.

  Na pitanje da pojasni kako misle da to dokažu, naš sagovornik objašnjava:

  „Juče smo počeli da organizujemo tim koji će tužiti samu državu, iako je to pravno nemoguće u evropskom pravu. Međutim, mi ćemo se pozvati na internacionalne zakone i tužićemo našu državu za nefunkcionalnost“.

  Damovski dodaje da će se u svemu pozivati na zakone kako bi se udario, kako je rekao, „reset“ na sve, i kako bi se krenulo putem novih izbora da bi se ova situacija rešila demokratskim putem.

  Protesti građana Makedonije traju duže od dva meseca, odnosno, od trenutka kada je objavljeno da će SDSM formirati vladu sa albanskim partijama koje su kao uslov za podršku postavile „tiransku platformu“, kojom se omogućuje ne samo uvođenje albanskog jezika kao ravnopravnog sa makedonskim u celoj državi, već se ostavlja i prostor za federalizaciju države.

  Stavovi autora ne moraju nužno da odražavaju stavove redakcije

  Tagovi:
  kriza u Makedoniji, neredi u Skoplju, Građanska inicijativa Za zajedničku Makedoniju, Boris Damovski, Skoplje, Makedonija
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga