22:28 12 Maj 2021
Slušajte Sputnik
  Komentari i Analitika
  Preuzmite kraći link
  1172
  Pratite nas

  Program „Na direktnoj liniji sa Vladimirom Putinom“ stvorio je utisak da je samo predsednik Rusije sposoban da pomogne Rusima i da im podari novi, bolji život, zaključili su mnogi zapadni novinari.

  U svom „do najsitnijih detalja izrežiranom šou programu“ šef Kremlja je iznenađujuće malo govorio o spoljnoj politici, posvetivši najveći deo nastupa unutrašnjim problemima zemlje, primećuju zapadni mediji.

  Ipak, jedno od glavnih pitanja — da li će se Putin ponovo kandidovati za predsednika — ostalo je bez odgovora.

  Besprekorni medijski spektakl

  Kao i uvek kada je reč o ovoj vrsti događaja, ruski lider je „u studio ušao kao popularni televizijski voditelj tok šoua uz efektnu zvučnu podlogu“, napisali su u „Los Anđeles tajmsu“.

  Celokupan utisak je da je to „besprekorni medijski spektakl sveprisutnog predsednika“, ocenio je nemački „Bild“, ili, kako se izrazila francuska TV5 „Mond“ — „trenutak slave Vladimira Putina“. 

  To je „jedan od pi-ar događaja u kojem se ruski lider u sve najbolje razume“, napisao je francuski „Figaro“. 

  Direktna linija sa Vladimirom Putinom
  © Sputnik / Alekseй Družinin

  Car-spasilac

  „U 15. epizodi godišnje ’Direktne linije‘ Vladimir Putin je istovremeno i Opra Vinfri, car Solomon i osvetnik nekompetentnim birokratama, kao i savremeni car koji se bavi pitanjima nezadovoljnih Rusa, obećavajući da će lično rešiti njihove probleme“, zaključio je američki list „Njujork tajms“. 

  „Tokom četvoročasovne predstave Putin se za one koji su mu postavljali pitanja pretvarao čas u duhovnog pastira, čas u spasioca“, smatra nemački „Standard“. 

  „Gardijan“ je naglasio da je Vladimiru Putinu poslato više od dva miliona pitanja.

  „Ako je to istina, onda to znači da se više od jedan odsto Rusa obratilo predsedniku pitanjima i da mnogi Putina doživljavaju kao jedinog čoveka koji je sposoban da reši njihove probleme“, dodaje list. 

  „Njujork tajms“ primećuje da su osećanja činovnika bila daleko od prijatnih. 

  Prema rečima „Dagens nihetera“, „godišnja ’Direktna linija‘ predsednika predstavlja košmar za svakog ruskog guvernera“. A sam Vladimir Putin ponovo je „odigrao ulogu velikodušnog cara koga izdaju nesposobne birokrate“, zaključuje britanski „Tajms“. 

  Program je, prema oceni Figaroa, trebalo nazvati „Dobri car — loši bojari“. A „Gazeta viborča“ smatra da je „svakom caru uvek bilo potrebno da narod veruje u to da može da računa samo na njega“. 

  Komentatorka Si-En-Ena Džil Doerti skrenula je pažnju na to da je Vladimir Putin govorio o porodici, što retko radi, a čak je rekao i da ima dva unuka.

  Predsednik je, međutim, prećutao nešto drugo. Prema navodima „Žečpospolite“, tek pred sam kraj četvoročasovnog maratona publika se usudila da pita Putina da li će učestvovati na predsedničkim izborima koji će biti održani sledeće godine, ali je on izbegao da odgovori.

  „U svakom slučaju, on (Putin) se predstavio kao čovek koji je sposoban i odlučan da se bori protiv problema Rusa“, zaključio je Radio Kanada. 

   

  Stavovi autora ne moraju nužno da odražavaju stavove redakcije

  Tagovi:
  tok šou, zapadni mediji, Direktna linija sa Vladimirom Putinom 2017, Opra Vinfri, Car Solomon, Vladimir Putin, Zapad
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga