11:25 18 Maj 2021
Slušajte Sputnik
  Komentari i Analitika
  Preuzmite kraći link
  Piše
  4921
  Pratite nas

  Novi predsednik Rusije će imati zadatak da definiše ulogu zemlje u potpuno novim okolnostima, u kojima Moskva jača odnose sa Kinom, Iranom, Indijom, a SAD grade neki svoj svet, smatraju analitičari, sagovornici Sputnjika.

  Leonid Krutakov, politički analitičar kaže da mu je bilo jasno da će se Putin kandidovati za predsednika, jer on uživa veliku podršku javnosti i političkih elita.

  On se ne slaže s tim da sada nema nikakve intrige, zato što nije jasno kakvu će strategiju ruski predsednik ponuditi biračima.

  „Kada je Putin došao na vlast, on je stavio akcenat na borbu protiv terorista unutar zemlje. Potom je 2012. godine u prvi plan stavio ekonomski program, koji nije bio u potpunosti realizovan, između ostalog, i zbog sankcija, ali i zbog birokratije“, kaže Krutakov.

  Pitali smo tog analitičara i koji će biti osnovni zadatak sledećeg predsednika Rusije.

  „Sada se protiv Rusije vodi rat — medijski, politički, a, kao što smo videli na sastanku MOK-a, i sportski. Moskva se suočava sa veoma ozbiljnim izazovima. Uvek smo smatrali da smo deo zapadnog sveta, a nama poručuju da smo građani drugog reda. Novi predsednik Rusije će imati zadatak da definiše ulogu zemlje u potpuno novim okolnostima, u kojima Moskva jača odnose sa Kinom, Iranom, Indijom, a SAD grade neki svoj svet. Svet se pretvorio u veoma trusno područje i građani Rusije traže predsednika koji će biti simbol političke volje i pravedne države“, rekao je Krutakov.

  Za bivšeg diplomatu Srećka Đukića odluka Putina da se kandiduje je očekivana.

  „Putinov rejting je jako visok, mislim da je negde preko 70 odsto u ovom trenutku. On će dobiti izbore sigurno već u prvom krugu, jasno je i ko će mu biti protivkandidati. Tu će sigurno biti dva večita takmaca u predsedničkim izborima. To su Žirinovski, šef liberala, i Zjuganov, šef komunista, ali i Javlinski, koji je na početku godine najavio svoju kandidaturu. Tu će verovatno biti i Navaljni, ako ga neke zakonske smetnje ne sputaju oko toga. Tu je devojka, Sopčakova. To je interesantna osoba, ćerka bivšeg Putinovog šefa u Sankt Peterburgu. On je, naime, bio gradonačelnik, a Putin mu je jedno vreme bio pomoćnik, pa onda zamenik, i posle su bili i lični prijatelji.

  Đukić se osvrnuo i na eventualnu Putinovu kandidaturu 2024. godine.

  „Treba imati u vidu da je Putin sada u najboljim godinama jednog političara i državnika — njemu je 65 godina, znači on će 2024. godine imati 72 godine. To su godine u kojima je Tramp izabran za predsednika, to su godine u kojima je jedan Regan došao na vlast, to su godine u kojima je Adenauer došao za kancelara u SR Nemačkoj, on je imao 73 godine i bio je kancelar 13 godina, tako da je i Putinova budućnost vrlo dugovečna.“

   

  Stavovi autora ne moraju nužno da odražavaju stavove redakcije

  Tagovi:
  predsednički izbori, Vladimir Žirinovski, Ronald Regan, Vladimir Putin, Kina, Iran
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga