05:07 04 Avgust 2020
Slušajte Sputnik
  Komentari i Analitika
  Preuzmite kraći link
  Piše
  0 467
  Pratite nas

  Ako je neko doprineo Trampovoj pobedi, to je izraelski lobi, jer se prethodna administracija Baraka Obame udaljila od Izraela. S druge strane, Tramp je imao sjajne odnose sa Izraelom i izraelskim lobijem. Otuda su oni imali razloga da stanu iza njega.

  Generalno posmatrano, kad je Donald Tramp pobedio na američkim predsedničkim izborima, bilo je, prema mišljenju analitičara Dragomira Anđelkovića, jasno da će promeniti odnos prema Izraelu i da će američko-izraelski odnosi ponovo krenuti uzlaznim putem. 

  Nije veliko iznenađenje

  Teško je reći, precizira taj analitičar, da se konkretno moglo očekivati da predsednik SAD prizna Jerusalim za prestonicu Izraela, ali je bilo očekivano ponovno poboljšanje odnosa kao što je postojalo za vreme nekih ranijih administracija.

  „Obamina administracija je napravila neku vrstu diskontinuiteta, verovatno bi Hilari Klinton to nastavila da radi da je izabrana, dok se Tramp vratio na staro — na maksimalno dobre odnose Vašingtona i Izraela“, smatra Anđelković.

  Otuda je logično, dodaje on, da se u kontekstu toga povlače razni prijateljski potezi. I to je nešto što je očekivano, nešto što je i logično s obzirom na savezništvo dveju zemalja.

  U Americi se sad, konstatuje Anđelković za Sputnjik, podiže ozbiljna panika oko ruskog uticaja na izbore, i diže se oko toga svega prašina, ali je on uveren da je to samo manifestacija rusofobije, zgodan način da se napadne Rusija, čak i za rezultat američkih izbora.

  Dobro znamo, napominje sagovornik Sputnjika, da Rusija nema mehanizme za ozbiljan uticaj na američke izborne procese, ne postoj jak ruski lobi, ruski mediji koji su stvoreni ipak nisu takvi da bi imali značajniju ulogu u pobedi jednog kandidata, te je otuda, podvlači Anđelković, smešno i govoriti o Rusiji kao faktoru koji se mešao u američke izbore.

  Učiti na dobroj praksi Izraelaca

  „Ako je neko doprineo Trampovoj pobedi, to je izraelski lobi, jer se prethodna administracija Baraka Obame udaljila od Izraela. S druge strane, Tramp je imao sjajne odnose sa Izraelom i izraelskim lobijem. Otuda su oni imali razloga da stanu iza Trampa“, sugeriše Anđelković.

  U američkoj politici je to potpuno legitimno, naglašava on, jer su SAD država gde funkcionišu kako poslovni tako i politički i razni drugi lobiji, i potpuno je legitimno da neko, kad želi da se njegova ideja ili interes zaštiti, pokuša da to realizuje preko svog lobija.

  „Otuda mislim da su Izraelci ti od kojih treba učiti kako se te stvari rade, a pokazalo se i na ovim poslednjim izborima da znaju da ih rade i da su postigli efekat. Međutim, u Americi se ne priča o toj istini već se lažno optužuje Rusija za nešto gde, i da je htela, nije mnogo mogla da uradi“, zaključuje Anđelković.

  Stavovi autora ne moraju nužno da odražavaju stavove redakcije

  Slično:

  Palestina u plamenu posle Trampove odluke (video)
  „Dan gneva“ na Bliskom istoku: Palestina sprema ustanak, Izrael šalje trupe
  Palestina: Trampova odluka o Jerusalimu — „sulud korak“
  Turska: Ceo svet treba da stane na stranu Palestine
  Netanijahu zahvalio Trampu na „hrabroj i pravednoj odluci“ o Jerusalimu
  Tagovi:
  Tramp, Hilari Klinton, izbori u Americi, lobiranje, Jerusalim, Palestina, Izrael, Obama, Amerika
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga