19:27 14 Avgust 2020
Slušajte Sputnik
  Komentari i Analitika
  Preuzmite kraći link
  0 231
  Pratite nas

  U razgovoru za Sputnjik Stefan Maulu, poslanik Evropskog parlamenta i član partije Forca Italija kaže da se geopolitički scenario stalno menja i da je velika greška to što se Rusija predstavlja stanovnicima Evrope kao neprijatelj.

  „S jedne strane ceo svet vidi kako Kina ubrzano ekonomski raste, ali i vojno jača i može se očekivati da će kroz koju godinu prestići SAD. Sa druge strane, Rusija igra važnu ulogu na Sredozemlju, najpre što se tiče Sirije i Iraka, gde je praktično Moskva pobedila DAEŠ. Osim toga, Putin ima određen uticaj u Egiptu i Libiji i trebalo bi u tom smislu sagledati Rusiju kao saveznika EU“, ističe naš sagovornik.

  Maulu, koji je i član delegacije za odnose EU i Rusije u okviru Evropskog parlamenta, dodaje da najrazumnije evropske države ipak pokušavaju da zaobiđu rusofobični kurs koji nameću pre svega Nemačka, Francuska i zemlje Višegradske grupe. Rusija je, kaže Maulu, tradicionalni saveznik Evrope i ne bi je trebalo ponižavati.

  Naš sagovornik podvlači da se uvek zalagao protiv antiruskih rezolucija i dodaje da nije jedini ko je protiv njih. U ovom trenutku grupa savesnih i dobronamernih poslanika radi na osmišljavanju i stvaranja uslova za povratak dijalogu.

  Evropa je napravila grešku, postavljajući se prema Rusiji kao prema slaboj zemlji, kaže Maulu i dodaje:

  „Smatram da bi evropske tehnološke inovacije bilo dobro koristiti za eksploataciju ruskih resursa.“

  Nedavno, u jednom intervjuu Džo Bajden je izjavio da je i to što je bivši premijer Italije Mateo Renci izgubio, povezano sa uticajem ruskog predsednika Putina na referendum, a ne sa voljom italijanskog naroda.

  „Mnogo sličnih tvrdnji stiže iz SAD, ali to ne govore članovi Trampove administracije, već pristalice Obame i Klintonove. Upravo oni žele da oslabe Rusiju, ali i samog Trampa“, objašnjava Maulu.

  Italijanski poslanik u Evropskom parlamentu zaključuje da je neophodno nastaviti rad u smeru obnavljanja odnosa sa Ruskom Federacijom i učiniti sve kako Italija ne bi dalje radila suprotno svojim interesima, slepo sledeći SAD i Nemačku.

  „Verujem da će to u bliskoj budućnosti biti moguće i nastaviću sa pokušajima da objasnim svu besmislenost antiruskih sankcija“, odlučan je Maulu.

  Stavovi autora ne moraju nužno da odražavaju stavove redakcije

  Tagovi:
  sankcije, Italija
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga