07:01 24 Mart 2019
Slušajte Sputnik
  Ramuš Haradinaj i Hašim Tači

  Frontalna ofanziva albanskih lidera na Brisel — šta je pozadina?

  © AP Photo / Visar Kryeziu
  Komentari i Analitika
  Preuzmite kraći link
  Brankica Ristić
  3159

  Pregovarački tim Prišine za pregovore sa Beogradom 18. jula u Briselu biće u dosad najjačem sastavu.

  Osim Tačija, takozvanog predsednika Kosova, u delegaciji su i Kadri Veselji, predsednik Skupštine, Badžet Pecoli, ministar spoljnih poslova i premijer Ramuš Haradinaj. Pitanje je zašto su albanski lideri sada krenuli frontalno u ofanzivu?

  Dragomir Anđelković, politikolog, smatra da je u pitanju nepoverenje albanske elite u Tačijeve namere, dok politikolog iz Prištine Nedžmedin Spahiu veruje da je sve ovo predstava za kosovsku javnost:

  „Tači želi da postigne što veći legitimitet za ono što se pretpostavlja da je već dogovorio sa Beogradom, a o čemu javnost ne zna ništa. Utisak je da je neki kompromis postignut i sada je Tačiju potreban što veći politički spektar da ima iza sebe za taj dogovor“, veruje Saphiu.

  Anđelković, međutim, smatra da je situacija drugačija. Po njegovom mišljenju, stvar je u nepoverenju koje vlada među albanskim političarima.

  „Jasno je da u Prištini postoji nesloga i to što idu u takvom kapacitetu samo znači da jedni drugima ne veruju. Pokazalo se da nisu u stanju da bilo koga ovlaste da vodi pregovore, odnosno da svako želi da tu bude prisutan kako bi istakao svoj značaj i onemogućio da neko drugi povuče poteze na svoju ruku. Dakle, ovde je reč o dubinskoj podeli albanske političke elite i njihovim međusobnim sukobima i nepoverenju“, uveren je Anđelković.  

  Inače, Tači nije dobio poverenje kosovskog parlamenta da bude ovlašćeni pregovarač ispred prištinske platforme za pravno obavezujući sporazum sa Beogradom, a opozicija smatra da je ta platforma u suprotnosti sa interesima Kosova. Tači je prvi put jasno rekao da je „crvena linija“ u dijalogu sa Beogradom priznanje Kosova i da on od toga neće odstupiti. Ali kosovska politička elita veruje da je to samo zamajavanje i da je predsednik spreman da napravi sa Beogradom kompromis o severu Kosova.

  Tagovi:
  dijalog, Ramuš Haradinaj, Hašim Tači, Brisel
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Facebook nalogaKomentariši preko Sputnik naloga