16:51 08 Maj 2021
Slušajte Sputnik
  Komentari i Analitika
  Preuzmite kraći link
  52546
  Pratite nas

  I to smo dočekali — reprezentativci Švajcarske Granit Džaka, Đerdan Šaćiri i Stefan Lihštajner izvinili su se zbog isticanja albanskog dvoglavog orla na utakmici sa Srbijom. Sportski i korektno, u duhu fer-pleja.

  Međutim, Šaćiri, koji bi trebalo da sa Liverpulom zaigra na najvećem srpskom stadionu protiv Crvene zvezde, učinio je to, blago rečeno, nespretno, zbog čega je glavni urednik sportske rubrike švajcarskog „Blika“ Feliks Bingezer ocenio izvinjenje — glupim.

  Bingezeru je posebno zasmetao deo izvinjenja u kome Šaćiri kaže da se izvinjava „svima koji su gledali meč u planinama“ jer smatra da izraz „u planinama“ označava da je neko „seljačina“.

  Posle svega, postavlja se pitanje da li će Srbi (da ne kažemo „seljačine“, ako je i na nas mislio) prihvatiti izvinjenje fudbalera rođenog u Gnjilanu, a koji je u Rusiji pokopao nade „orlova“ da će zaigrati u nokaut fazi takmičenja.

  Novinar Mihailo Medenica kaže za Sputnjik da se nada da će Srbi prihvatiti Šaćirijevo izvinjenje.

  Prema njegovim rečima, postoje tri razloga zbog kojih bi Srbi trebalo da prihvate Šaćirijevo izvinjenje: prvi je što su jedan veliki i slavan narod, drugi zato što ih „predivna pravoslavna vera“ uči praštanju, a treći u skladu sa izrekom — „kako budali ne oprostiti zato što je budala“.

  Komentarišući „planinski deo“ Šaćirijevog izvinjenja, Medenica ističe da je ono u skladu sa trećim razlogom za oprost:

  „To je po principu: Ne kudi majka sina što se kocka već što se vadi. Izvinjenje je toliko glupo da ni on mučenik ne zna šta je rekao i šta je hteo time da postigne. Izvinjava se ljudima koji su meč gledali u planini. Evo, ja sam dete s planine i ne znam da li on smatra da su ljudi sa planine nešto gluplji ili tuplji, ili misli na svoje katunare do kojih ne verujem da je još stigla televizija i da su išta od toga pratili“, kaže Medenica.

  On se pita kako mu ne oprostiti i dodaje da bi trebalo objasniti njemu i svima koji potegnu tog tzv. dvoglavog orla da zapravo pokazuju znak Skendebega, odnosno Đurađa Katriotija — Srbina, čoveka koji je kršten i venčan i sahranjen po srpskim, pravoslavnim običajima, u pravoslavnim, srpskim bogomoljama.

  „Tako da oni, na neki način, skaču sami sebi u stomak i pozdravljaju Srbiju. Ali, pate za onim što bi želeli da budu — Srbi, što i jesu“, ističe naš sagovornik.

  Na pitanje šta misli kako će Zvezdina publika dočekati Šaćirija ukoliko u Liverpulovom dresu zaigra na stadionu „Rajko Mitić“, Medenica odgovara:

  „Ja se nadam aplauzom i skandiranjem: Šaćiri, Srbine! Mislim da mu je to više nego dovoljno“.

  Stavovi autora ne moraju nužno da odražavaju stavove redakcije

  Tagovi:
  seljačine, izvinjenje, fudbal, FK Crvena zvezda, Granit Džaka, Mihailo Medenica, Đerdan Šaćiri, Skenderbeg, Švajcarska, Kosovo i Metohija, Srbija
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga