18:13 23 Jun 2021
Slušajte Sputnik
  Komentari i Analitika
  Preuzmite kraći link
  Piše
  0 461
  Pratite nas

  Istorijska posjeta patrijarha srpskog Irineja i patrijarha antiohijskog i svega istoka Jovana Desetog Podgorici politizuje se u pojedinim medijima, ali će ona čestita i časna Crna Gora s radošću dočekati dvojicu patrijarha, ocjenjuje za Sputnjik koordinator pravnog savjeta Mitropolije crnogorsko-primorske Velibor Džomić.

  Objava da će srpski patrijarh Irinej zajedno sa patrijarhom antiohijskim i svega istoka Jovanom Desetim, u pratnji brojnih episkopa SPC, u ponedeljak posjetiti Cetinjski manastir, a zatim i manastir Ostrog i Hram Hristovog vaskrsenja u Podgorici, podgrijala je medijske spekulacije da bi srpskom patrijarhu mogao biti zabranjen ulazak u Crnu Goru. Crnogorska policija je to ubrzo demantovala, navodeći da ne postoji nijedna zakonska smetnja koja bi onemogućila dolazak patrijarha.

  Koordinator pravnog savjeta Mitropolije crnogorsko-primorske dr Velibor Džomić očekuje da će posjeta patrijarha srpskog i patrijarha antiohijskog proteći kako je i planirano.

  „Neophodno je da se zna da je patrijarh srpski posebna ličnost i da sve njegove posjete imaju svoju protokolarnu proceduru koja je ispoštovana i u ovom slučaju. Mitropolija je tokom prethodnih dana, kao i uvijek, imala redovnu komunikaciju sa nadležnim državnim organima kako bi se obezbjeđenje patrijarhovog dolaska odvilo na najbolji i jedni prihvatljiv način, a to je da sve prođe u miru“, kaže Džomić za Sputnjik.

  „Mi u Mitropoliji sa radošću sjutra dočekujemo dvojicu patrijaraha, gdje će se oni pokloniti našim svetinjama i susresti sa mitropolitom (Amfilohijem), sveštenstvom, episkopima i vjernim narodom, i nadamo se da će sve proteći u najboljem redu, i najvećoj radosti“, dodaje otac Džomić.

  Naš sagovornik napominje da je „posebno problematično“ to što se i takve istorijske posjete, kakva je nesumnjivo najavljena posjeta patrijarha Crnoj Gori, „podvode pod najprizemnije vidove tumačenja i politizacije od strane pojedinih neodgovornih medijskih kuća“.

  „Ali nadamo se da će i tome brzo doći kraj. U svakom slučaju čitava Mitropolija crnogorsko-primorska, Eparhija budimljansko-nikšićka i ona čestita i časna Crna Gora sjutra će sa radošću dočekati dvojicu patrijaraha“, jasan je otac Džomić.

  Podsjetimo, sjutrašnja posjeta srpskog patrijarha Irineja Crnoj Gori realizuje se u sklopu posjete patrijarha antiohijskog i svega istoka Jovana Desetog Srpskoj pravoslavnoj crkvi (SPC), u okviru koje će poglavar Antiohijske patrijaršije prvi put u istoriji boraviti u Crnoj Gori.

  Stavovi autora ne moraju nužno da odražavaju stavove redakcije

  Tagovi:
  Srpska pravoslavna crkva, patrijarh Jovan deseti, Crna Gora, Srbija
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga