18:56 24 Jun 2021
Slušajte Sputnik
  Komentari i Analitika
  Preuzmite kraći link
  Piše
  Balkanske igre bez granica (298)
  0 11
  Pratite nas

  Kosovski premijer postepeno se približava opoziciji u Tirani, što ide naruku i Nemcima i Amerikancima koji su nezadovoljni Edijem Ramom. Haradinaj sada koristi neslogu sa Ramom kako bi imao podršku Zapada u unutrašnjem političkom pozicioniranju naspram Tačija.

  Posle Srbije i Bosne i Hercegovine, vlasti u Prištini najavile su da bi za dva meseca mogle da uvedu taksu od 100 odsto i na proizvode iz Albanije. Kao glavni razlog navedeno je to što Tirana nije uklonila takse na izvoz piva i krompira sa Kosova. S obzirom da su takse Beogradu uvedene kao vid političkog pritiska kako bi se Beograd naterao da prizna Kosovo, razlog koji se navodi za Albaniju je — banalan, iako Priština navodi da je suština ista.

  Da li se iza piva i krompira krije i politička poruka Prištine Tirani?

  Dušan Janjić iz Foruma za etničke odnose uveren je da je ovo obračun Ramuša Haradinaja sa Edijem Ramom za koji on vidi više razloga. 

  „Haradinaj, koga je javnost prepoznala kao nosioca odluke o taksama kad je reč o Srbiji i BiH, postao je izuzetno popularan. I takse su postale njegov moćan instrument u unutrašnjem odmeravanju snaga. S druge strane, Rama podržava Hašima Tačija u priči o razgraničenju, a javno je rekao da Haradinaj ne govori istinu posle samita u Berlinu“, objašnjava Janjić.

  Naš sagovornik veruje da je u pozadini svega i dilema ko će politički opstati u Tirani — Rama ili opozicionar Ljuljzim Baša.

  „Dakle, na ovo gledam kao na politički obračun Haradinaja i sa Tačijem i sa Ramom, čija je politička u padu i koji će verovatno u narednom periodu otići sa vlasti. Haradinaj pokušava da napravi kontakt sa dolazećim političarima u Albaniji, ali i da se predstavi EU kao lojalan partner. To je albanski obračun gde ne stoji nijedan od argumenta koji važe za takse vezane za Srbiju, ali očito su takse postale toljaga kojom vlada Kosova mlati po susedstvu“, objašnjava Janjić.

  On napominje da je Haradinajevo ponašanje proizvod podrške pre svih Velike Britanije. Ako se pogleda politika Pariza i Berlina, jasno je da je otvoreno i pitanje krivice za situaciju koja je nastala u pregovorima između Beograda i Prištine, dodaje Janjić.

  „Vladajuća koalicija u Prištini je neodrživa, tako da se oni već sada bore za glasove na dolazećim redovnim ili vanrednim parlamentarnim izborima. Sve su ovo najave da se niko neće baviti dijalogom. Političari će se baviti izborima koji će krenuti posle evropskih izbora, što sve vodi ka neizvesnoj budućnosti“, zaključuje naš sagovornik.

  Janjić dodaje i da Haradinaj, približavajući se polako opoziciji u Tirani, ide naruku i Nemcima i Amerikancima koji su nezadovoljni Ramom, što kosovski premijer koristi kako bi imao njihovu podršku u unutrašnjem političkom pozicioniranju naspram Tačija. Kosovske vlasti tvrde da su prepreke za izvoz robe u Albaniju gotovo istovetne onima koje imaju za izvoz robe u centralnu Srbiju, što je prema rečima našeg sagovornika apsurdno, jer Kosovo i Albanija nemaju ni slične razloge, ni sukobe za uvođenje taksi.

  Stavovi autora ne moraju nužno da odražavaju stavove redakcije

  Tema:
  Balkanske igre bez granica (298)

  Slično:

  „Fajnenšel tajms“ upozorava: „Velika Albanija“ velika opasnost na Balkanu
  Indipendent: Albanija – evropska Kolumbija
  Albanija ušla u novu godinu: Zabrane na sve strane!
  Istraživanje: Albanija nije obećana zemlja, već zemlja bežanije
  Dačić: Srbija zabrinuta da Albanija ne promoviše Kosovo u OEBS-u
  Tagovi:
  takse, Tirana, Edi Rama, Dušan Janjić, Velika Albanija, Kosovo i Metohija
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga