14:23 19 Januar 2021
Slušajte Sputnik
  Komentari i Analitika
  Preuzmite kraći link
  0 2045
  Pratite nas

  Nad samitom „velike sedmorke“ u francuskom Bijaricu nadvila se senka Vladimira Putina, iako ruski predsednik ne prisustvuje tom skupu, piše francuski „Figaro“.

  Predsednik Francuske Emanuel Makron sastao se s Putinom nedugo pre samita i verovatno će tokom skupa postaviti pitanje o obnavljanju odnosa s Rusijom, dok je američki predsednik Donald Tramp otvoreno predložio da se Rusija vrati u format koji okuplja vodeće svetske sile.

  Predsednik Francuske Valeri Žiskar Desten se još 1980. godine pred samit „velike sedmorke“ susreo sa sovjetskim liderom Leonidom Brežnjevom i dobio od njega obećanje o smanjenju sovjetskog vojnog prisustva u Avganistanu, podseća „Figaro“.

  Taj manevar je, navodi list, omogućio Moskvi da povrati inicijativu na diplomatskom polju i da posredno prisustvuje samitu. Fransoa Miteran je tada prekorevao francuskog predsednika da je postao „mali telegrafista“ Sovjetskog Saveza.

  Na novom samitu „velike sedmorke“ u Bijaricu biće prisutna „Putinova senka“, piše autor teksta, napominjući da je Rusija postala predmet rasprava još i pre početka samita.

  Taj zadatak je olakšao, kako navodi list, Donald Tramp koji je predložio da se Rusija vrati u sastav G7, odnosno da se obnovi format G8.

  Prema mišljenju francuskog novinara, to pitanje će biti jedno od glavnih kamenova spoticanja u Bijaricu, pošto su Kanada, Nemačka i Velika Britanija kategorički protiv takve inicijative.

  Predsednik Rusije Vladimir Putin i predsednik Francuske Emanuel Makron nakon sastanka u tvrđavi Breganson
  © Sputnik / Alexei Druzhinin
  Predsednik Rusije Vladimir Putin i predsednik Francuske Emanuel Makron nakon sastanka u tvrđavi Breganson

  Emanuel Makron smatra da je važno da se omogući da se Rusija vremenom vrati u G8, ali tek posle rešavanja ukrajinskog pitanja. Povratak bez prethodnih uslova, prema njegovom mišljenju, označavao bi slabost i bio bi strateška greška i duboka nepravda.

  Makron se nada da će uspeti da organizuje novi sastanak u normandijskom formatu, a Rusiju vidi na evropskom putu, iako se ona okreće prema Aziji.

  Francuski predsednik će, piše „Figaro“, na osnovu sastanka s Putinom, pokušati da ublaži sporove u vezi s aktuelnim krizama u svetu, od Irana, do Libije i Sirije. On pokušava da bude realističan u politici, ocenjuje autor teksta.

  On ocenjuje da se Rusija pre nekoliko godina vratila na međunarodnu scenu, postavši veoma važan igrač u nizu ključnih problema, od Sirije i Irana, zbog čega je bez nje nemoguće rešiti velike međunarodne krize.

  Emanuel Makron će, verovatno, u Bijaricu govoriti o tome kako je važno uspostaviti dobre odnose s Rusijom, smatra novinar.

  „Bez Rusije je nemoguće obnoviti arhitekturu evropske bezbednosti. Bila bi istorijska greška Evropljana kada ne bi razmatrali zajedničke izazove s Rusijom“, rekao je francuski predsednik.

  Prošle godine nijedan lider nije govorio o povratku Rusije u „veliku osmorku“, a ove godine je to otvoreno rekao Donald Tramp. Da li će susret koji 2020. godine treba da bude održan u SAD biti samit na kom će se Rusija vratiti u „klub demokratije“, pita se autor teksta.

  Prema njegovom mišljenju, sve zavisi od toga kakve poteze ruski lider namerava da preduzme u vezi s Ukrajinom.

  Stavovi autora ne moraju nužno da odražavaju stavove redakcije

  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga