22:44 24 Februar 2020
Slušajte Sputnik
  Komentari i Analitika
  Preuzmite kraći link
  0 571
  Pratite nas

  Američki predsednik Donald Tramp odbacio je medijske izveštaje o tenzijama među liderima G7 na samitu u Bijaricu, ističući da se „svi veoma dobro slažu“ i da su plasirane „lažne i odvratne vesti prema kojima su odnosi SAD sa šest drugih članica G7 veoma napeti i da će samit biti propast“.

  Uoči samita, odlazeći predsednik Evropskog saveta Donald Tusk ocenio je da su poslednje godine pokazale da je liderima G7 sve teže da pronađu zajednički jezik, i to u trenutku kada je svetu potrebno više saradnje.

  „Ovo je možda poslednji trenutak da se uspostavi naše političko zajedništvo“, poručio je Tusk, uz poziv da se postigne napredak u nizu pitanja koja dele evropske vlade i Trampovu Belu kuću, uključujući klimatske promene, trgovinske ratove, iranski nuklearni sporazum i politiku prema Rusiji.

  Predsednik Evropskog saveta Donald Tusk na konferenciji za medije prvog dana samita G7 u francuskom Bijaricu
  © AP Photo / Markus Schreiber
  Predsednik Evropskog saveta Donald Tusk na konferenciji za medije prvog dana samita G7 u francuskom Bijaricu

  Harmonija samo u izlogu

  Da li se onda uopšte može govoriti o tome da unutar zemalja Grupe 7 vlada harmonija, ili se zarad nje, makar na nekoliko dana koliko susret lidera najrazvijenijih zemalja sveta traje, prikrivaju sukobi koji su sve očigledniji? Analitičar Saša Adamović kaže da na disbalans unutar G7 pre svega treba gledati kroz odnos Sjedinjenih Država i Nemačke.

  On podseća da je Trampov prethodnik Obama nemačkoj kancelarki Angeli Merkel u amanet ostavio čuvanje liberalnog poretka. Međutim, samim svojim dolaskom Tramp je doveo u pitanje dotadašnji vladajući liberalni svetski poredak i zapravo ga ljulja sve vreme, pa je prirodno da dolazi u sukob sa drugim velikim silama, kaže Adamović.

  „Videlo se da su pleća Angele Merkel zapravo nejaka, da je za nju to bio pretežak teret, pa nije ni čudo što je Tramp od samog početka imao najgore odnose, pre svega sa Nemačkom, iz nekoliko razloga. Pre svega nije bio zadovoljan ekonomskim odnosima, smatrajući da nisu fer i pošteni, da od te postavke samo Nemačka ima koristi. Pored toga, poznata je Trampova skepsa prema transnacionalnim organizacijama, poput Evropske unije ili NATO-a“, podseća Adamović.

  Američki predsednik SAD Donald Tramp na samitu G7 u francuskom Bijaricu
  © REUTERS / CARLOS BARRIA
  Američki predsednik SAD Donald Tramp na samitu G7 u francuskom Bijaricu

  Šta sve Tramp zamera Nemačkoj

  On dodaje da je američki predsednik Nemačkoj takođe zamerio na tome što je njen doprinos NATO-u, kao bezbednosnoj organizaciji, veoma mali. Takođe, važno je naglasiti da Tramp nema nikakav respekt prema EU, odnosno Briselu, posebno zato što je doživljava kao „nemačku Evropu“, kaže Adamović.

  „U tom kontekstu je zapretio da će američke trupe iz Nemačke prebaciti u Poljsku ako Nemačka ne promeni svoj odnos prema NATO-u. Bio je nezadovoljan i izgradnjom ’Severnog toka 2‘, optužujući Nemačku da na taj način povećava svoju energetsku zavisnost od Rusije, da tako ekonomski osnažuje Rusiju“, kaže Adamović, uz podsećanje da su, kada govorimo o harmoniji unutar G7, odnosi Nemačke i Francuske posebna tema.

  Adamović dodaje da ne treba zaboraviti i na specifične odnose članica sa Velikom Britanijom, koju očekuju ogromne promene. Kada već govorimo o Trampu, on je na Samit, između ostalog, došao i da pruži podršku novom premijeru Velike Britanije Borisu Džonsonu, tvrdi naš sagovornik.

  „Došao je da mu kaže da može da računa na veliku pomoć SAD, čak i ako se Džonson, kao što je najavio, odluči za ’tvrdi bregzit‘. Tramp je u tom smislu obećao odličan trgovinski sporazum za Veliku Britaniju, što bi za nju u ekonomskom smislu predstavljalo neku vrstu padobrana dok se stvari ne dovedu u normalu u prelaznom periodu“, ocenjuje Saša Adamović.

  Samit G7 u Bijaricu
  © REUTERS / PHILIPPE WOJAZER
  Samit G7 u Bijaricu

  On dodaje da ostaje da se vidi koliko će se to dopasti ostalim članicama Grupe 7 iz evropske porodice. Takođe primećuje da je upravo predstavnik Japana opunomoćen da otkrije javnosti da se na Samitu govorilo i o eventualnom povratku Rusije u ovaj format sledeće godine.

  Kako Japan vidi G7

  Ne treba zaboraviti da Japan sve radi isključivo u skladu sa svojim nacionalnim interesima, želi što je moguće bolje odnose sa SAD, između ostalog i zbog toga što Kinu doživljava kao svog velikog regionalnog suparnika, a Kina je Trampov suparnik broj 1 na svetskom nivou, podseća ovaj analitičar.

  „Sa druge strane Japanu je veoma stalo i do dobrih odnosa sa predsednikom Putinom i Rusijom, zato što je ona ponovo velika, globalna sila, koja uz Ameriku i Kinu u ovom trenutku predstavlja moćni svetski trijumvirat tri najveće i najsnažnije svetske sile. Japanu je jako važno da pronađe način za rešavanje teritorijalnih sporazuma sa Rusijom oko Kurilskih ostrva. Da bi se problem koji traje od Drugog svetskog rata rešio, Japanu je jako važno da održava dobre odnose sa Rusijom“, kaže on.

  Predsednik Rusije Vladimir Putin i premijer Japana Šinzo Abe
  © Sputnik / Mihail Klimentьev
  Predsednik Rusije Vladimir Putin i premijer Japana Šinzo Abe

  Adamović veruje da će Tramp i ubuduće insistirati na povratku Ruske Federacije u grupu osam najrazvijenijih i da će za to tražiti podršku ostalih članica, Velike Britanije, Nemačke, Italije, Kanade, Francuske i Japana.

  Stavovi autora ne moraju nužno da odražavaju stavove redakcije

  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga