19:01 07 Avgust 2020
Slušajte Sputnik
  Komentari i Analitika
  Preuzmite kraći link
  1108
  Pratite nas

  Rusija i Turska započele su pregovore o pripremama turskog astronauta za slanje na Međunarodnu svemirsku stanicu, a dve zemlje još očekuje dokumentovanje sporazuma, izjavio je šef „Roskosmosa“ Dmitrij Rogozin i dodao da se sa Turskom razmatraju i druge opcije saradnje u kosmičkoj sferi.

  „Saradnja sa Rusijom je veoma korisna i sa vojne tačke gledišta, jer Turskoj pruža mogućnosti da razvije kapacitet za lansiranje raketa ’zemlja-zemlja‘“, izjavio je penzionisani general-pukovnik Turskog ratnog vazduhoplovstva Erdogan Karakuš, bivši komandant turske vazduhoplovne baze.

  „Turska je ranije uz pomoć Rusije uspela da lansira svoje svemirske satelite. Dakle, dve zemlje već rade na razvoju svemirskih tehnologija. Međutim, sada su se otvorile perspektive da se rezultati zajedničkih aktivnosti Turske i Rusije prenesu i na druge sfere. Nadam se da će ovaj korak biti izuzetno plodotvoran“, izjavio je Karakuš.

  On je konstatovao da je Turska u poslednje vreme pokazala brz napredak u toj oblasti i da namerava i dalje da se razvija.

  „Sa te tačke gledišta, zajednički rad sa Rusijom nesumnjivo će zadovoljiti interese obe zemlje“, ocenio je Karakuš.

  „Lansiranje satelita je prioritet, a nakon toga sledi zajednička proizvodnja raketa. To će doprineti razvoju kapaciteta Turske kada je reč o lansiranju raketa ’zemlja-zemlja‘. Ovaj proces je veoma važan sa vojne tačke gledišta, stoga sam uveren da će rusko-turska saradnja u kosmičkoj sferi biti izuzetno korisna za Tursku“, zaključio je Karakuš.

  Stavovi autora ne moraju nužno da odražavaju stavove redakcije

  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga