02:17 04 Mart 2021
Slušajte Sputnik
  Komentari i Analitika
  Preuzmite kraći link
  12146
  Pratite nas

  Gruzija konstantno povećava vojno prisustvo na granici sa Južnom Osetijom, stvarajući na taj način tenziju i pretnju za bezbednost lokalnog stanovništva, saopštio je Komitet državne bezbednosti Južne Osetije, precizirajući da je prošle noći 30 naoružanih gruzijskih vojnika ušlo u selo Kobi Kašurskog.

  Komitet smatra da na taj način Gruzija pokušava da ponovo podgreje tenzije u odnosima sa Južnom Osetijom, i to u danima kada se obeležava 15. godišnjica od terorističkog napada u Beslanu.

  Politika glavni uzrok

  Komentarišući izjavu ministra spoljnih poslova Južne Osetije Dmitrija Meodjeva da Gruzija jača tenzije na granici kako bi preuzela kontrolu nad prirodnim bogatstvima te republike, politikolog Artur Atajev kaže da Južna Osetija ima velike zalihe prirodnih resursa, ali da je proizvodnja obustavljena još 1991. godine.

  „Gruzija, koja se nalazi u ekonomskoj krizi, verovatno želi da aktuelizuje ovo pitanje. U sovjetsko doba Južna Osetija je bila poznata kao proizvođač mermera za Moskvu i Kijev, a takođe i kao teritorija koja je izuzetno bogata talkom. Ipak, politika je osnovni razlog ovakvog nepromišljenog ponašanja Tbilisija. Bojim se da se ovakve provokacije, poput postavljanja policijskih barikada, mogu ponoviti i na drugim delovima granice između Južne Osetije i Gruzije“, objašnjava Atajev.

  Na pitanje zašto nema napretka u dijalogu između Chinvalija i Tbilisija, Atajev kaže da je problem u gruzijskoj politici.

  © AP Photo / Shakh Aivazov
  Granična policija Gruzije na granici sa Južnom Osetijom

  Prvi predsednik nezavisne Gruzije Zvijad Gamsahurdija je svojevremeno ukinuo autonomiju Južne Osetije. Sakašvili je obnovio autonomiju Južne Osetije, ali u njenim „sovjetskim granicama“. Tako da, s tačke gledišta prava, Južna Osetija trenutno postoji u granicama koje sama Gruzija priznaje. Međutim, kako bi se nastavili pregovori o demarkaciji granica, neophodno je sesti za pregovarački sto. Problem je u tome što Tbilisi ne želi da govori o demarkaciji, jer ne priznaje nezavisnost Južne Osetije.

  Demonstracija snage

  Atajev smatra da u doglednoj budućnosti neće biti eskalacije konflikta na granici između Južne Osetije i Gruzije.

  „Trenutna situacija neće odmah dovesti do sukoba, to je više kao demonstracija političke snage. Međutim, sve ukazuje na to da je novi sukob između Gruzije i Južne Osetije veoma moguć. Gruzija trenutno radi na takvom scenariju i veoma vešto provocira situaciju uz podršku određenih evropskih eksperata i parlamentaraca, kao i ruskih opozicionara, koji se izvinjavaju Gruziji zbog ’ponašanja zvanične Moskve‘. Cilj je jasan, a to je vraćanje Južne Osetije i Abhazije u sastav Gruzije“, zaključuje Atajev.

  Stavovi autora ne moraju nužno da odražavaju stavove redakcije

  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga