02:28 13 Jun 2021
Slušajte Sputnik
  Komentari i Analitika
  Preuzmite kraći link
  Piše
  0 048
  Pratite nas

  Na Kosovu su stupile na snagu nove, oštrije mere u cilju sprečavanja širenja virusa korona. Građani stariji od 16 godina imaće pravo da se kreću samo 90 minuta dnevno, a izlasci građana iz kuća utvrđivaće se na osnovu pretposlednjeg matičnog broja iz lične karte. To bi moglo da stvori nove muke za Srbe.

  Analitičar i istoričar iz Čaglavice Marko Marković pribojava se da će nova odluka Prištine u velikoj meri pogoditi srpsko stanovništvo na Kosovu i Metohiji:

  „Mere će posebno pogoditi starija domaćinstva koja nemaju ni televizor, a kamoli internet i ti ljudi teško mogu da se informišu o merama i zabranama. To može da ih dovede u situaciju da prekrše policijski čas i da za to plate drakonske kazne“, napominje Marković.

  Nove mere Prištine otežavaju Srbima

  Nove mere Prištine predviđaju da za vreme kretanja građana nije dozvoljeno da bilo ko bude sa njima, osim u slučajevima osoba sa ograničenom sposobnošću. Njih može da prati jedan član porodice ili medicinskog osoblja. Osobe mlađe od 16 godina mogu da se kreću pod uslovom da ih prati jedan član porodice.

  Marković objašnjava da su odluke Prištine mač sa dve oštrice za Srbe. On podseća da svi Srbi koji žive na Kosovu silom prilika imaju i kosovska dokumenta, to jest lične karte, što znači da potpadaju pod nove mere Prištine. Ali, veliko je pitanje koliko mogu da koriste uopšte te mere zbog ograničenog vremena i neslobode kretanja.

  Teško do bezbedne prodavnice i apoteke

  „Naša svakodnevica je ista još od ratnih godina. Srbi od 1999. pa sve do sada žive u svojevrsnoj izolaciji koja nije shvatljiva za 21. vek. Tako da mi jesmo donekle naviknuti na sve to. Ipak, težak je osećaj da ste, na sve to, ograničeni na sat i po vremena da sve obavite, a Srbima južno od Ibra nije ništa tako blizu, ni prodavnice, ni apoteke, ni lekari... Oni su u problemu“, smatra Marković.

  Činjenica je i da Srbi iz enklava, zbog bezbednosti, neće ići u albanske supermarkete ili prodavnice u gradovima kao što su Uroševac, Đakovica, a koji su blizu njih. A neće moći ni da podignu lekove u obližnjoj apoteci jer su im recepti srpski. Znači, ako nemaju prevozno sredstvo da se prebace do Gračanice ili Mitrovice da obave sve, prištinske mere će im samo predstavljati dodatni problem.

  Stavovi autora ne moraju nužno da odražavaju stavove redakcije

  Tagovi:
  Srbi na KiM, Priština, koronavirus, Kosovo
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga