21:00 23 Jun 2021
Slušajte Sputnik
  Komentari i Analitika
  Preuzmite kraći link
  Virus korona se širi planetom (3050)
  9698
  Pratite nas

  Ideja o imunitetskim ili zdravstvenima pasošima dobija sve veću popularnost među zapadnim vladama, ali ta ideja predstavlja ozbiljnu pretnju onovnim slobodama, smatra Peter Endrus, irski naučni novinar. Objašnjava kako je predviđeno da tu gorku pilulu progutamo.

  Endrus je diplomiraoc na genetici na Univerzitetu u Glazgovu i u tekst za RT objašnjava kako će izgledati život sa zdravstvenim pasošima.

  On kaže da obični pasoši mnogima od nas neće trebati neko vreme jer će se malo putovati. Ali šta ako vam bude potreban pasoš da biste napustili kuću i krenuli u svakodnevni život?

  Kako bi funkcionisali zdravstveni pasoši

  U svetu u kojem dominira virus korona, o imunitetnim pasošima se sve više govori kao o mogućem izlazu iz zatvaranja. Ali šta bi tačno podrazumevalo taj put?
  Osnovna ideja zdravstvenog pasoša je da se ubrza otvaranje društva tako što će su imuni na kovid 19 moći slobodno da se kreću. Sam pasoš može biti papirni sertifikat, ali u Evropi i Americi bi se on verovatnije nalazio u vašem pametnom telefonu kao aplikacija, kod ili kao digitalna potvrda, smatra Endrus.

  Ovo rešenje je usvojeno u Kini. Svi Kinezi morali su da se registruju za Kju-Ar kod kojim preuzimaju aplikaciju. Aplikacija koristi sistem semafora koji sortira ljude u crvene, žute ili zelene grupe na osnovu njihovog zdravstvenog stanja i stepena rizika, mada nije transparentno kako se to utvrđuje. Korisnici moraju da unesu niz ličnih podataka, uključujući svrhu posete novim lokacijama. Oni ne mogu da zaobiđu aplikaciju jer moraju da koriste kod za ulazak u određene javne zgrade i prevoz.

  Endrus tvrdi da je teško ovakav nivo nadzora sprovesti na Zapadu – uglavnom zbog toga što vlade nisu u stanju da imaju takav nivo organizacije. Međutim, prenošenje ovlašćenja privatnoj korporaciji može da reši taj problem. Britanska vlada se konsultuje sa tehnološkom kompanijom „Onfido“, specijalizovanom za biometriju lica, u vezi sa zdravstvenim pasošima, za koje kaže da bi „mogli biti mogući za nekoliko meseci“.

  A u „Gugl“ i „Eplu“ su najavili da se udružuju kako bi razvili tehnologiju praćenja kontakata zasnovanu na blututu, koja će „pomoći zemljama širom sveta da usporavaju zarazu“. Ali usred svih uzbuđenja, nekolicina se pita koliko je dobro napraviti pasoš za imunitet.

  Čini se da nedostatak brzog i pouzdanog testa na antitela i mnoge nepoznanice oko virusa i testova ne usporavaju napore na proširenju tehnologije nadzora.

  Prednosti i nedostaci

  Postoje i drugi problemi ugrađeni u pojam zdavstvenog pasoša. Neki nagađaju da će ljudi, ukoliko imunitet na koronu put ka slobodi, biti toliko željni da postanu imuni da će namerno pokušati da se zaraze virusom. Zašto bi mlada i zdrava osoba želela da bude zatvorena kada se njeni prijatelji sa antitelima druže, pita se ovaj novinar.

  U određenom smislu, pasoš bi mogao postati brend superiornosti u novom podeljenom društvu. Oni koji imaju imunitet mogu slobodno dolaziti i odlaziti, pokazujući svoje dokaze o antitelima poput biološke članske karte glamuroznog kluba: spoljnog sveta. Prevara, pa čak i nasilje postaju mogućnosti ako su ljudi ovako podeljeni, kaže on.

  I kao i obično, jedna grupa bi imala koristi nad svim ostalima: klasa slavnih i milionera. Da sutra mogu da se dobiju zdravstveni pasoši, ko bi ga prvi dobio? Koliko dugo biste morali da čekate zatvoreni u sopstvenom domu da biste dobili test, zatim rezultate i, na kraju, sam sertifikat za slobodu, pita Endrus

  Novi Veliki brat

  Endrus navodi da pristalice smatraju da nam je olakšano time što sve što moramo progutati preko šarenih aplikacija na našim elegantnim pametnim telefonima.  Da li će se zakonski to kontrolisati. Ovo nije svet policijskih država 20. veka. Vojnici u uniformama više nisu personifikacija represivnih režima. Pametni telefoni, algoritmi i masa su novi metod, zaključuje irski novinar.

  Pročitajte još:

  Stavovi autora ne moraju nužno da odražavaju stavove redakcije

  Tema:
  Virus korona se širi planetom (3050)
  Tagovi:
  pasoš, zdravstvo, koronavirus
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga