10:06 11 April 2021
Slušajte Sputnik
  Komentari i Analitika
  Preuzmite kraći link
  Piše
  6287
  Pratite nas

  Etničko čišćenje Srba u Hrvatskoj nikada nije prestalo, petnaesti put da me neko prevari sa velikim očekivanjima, bilo bi previše. A koliko će Boris Milošević (SDSS), vicepremijer iz redova srpske manjine uspeti da uradi, da li će dovesti struju u naša sela 25 godina posle rata, opet zavisi isključivo od premijera Andreja Plenkovića (HDZ).

  Ovako formiranje nove Vlade Hrvatske za Sputnjik komentariše novinar Saša Kosanović i dodaje da je njegovo najveće očekivanje da se ništa dodatno ne pokvari, a da li će, biće jasno već na jesen, kada se završi turistička sezona i bude jasno koliko je Hrvatska ekonomski pala zbog koronavirusa.

  Andrej Plenković na glasanju
  © Sputnik / Antonio Bronic
  Hrvatski premijer Andrej Plenković

  „Kad znate da je ministar obrazovanja Radovan Fuks, koji je već bio u vladi Jadranke Kosor i da je to „osveženje“ i da je imenovan u poslednji čas, onda nisam preterani optimista. Ali, dajmo ljudima šansu. Sve se vrti oko jedne osobe, a to je premijer koji je očistio HDZ od radikalne desnice, premućno pobedio na izborima i imenovao dosta mladih ljudi kojima će moći lako upravljati. Upravo tu vidim opasnost, zbog činjenice da zapravo jedan čovek vlada zemljom“, kaže Kosanović.

  On dodaje da ne treba zaboraviti važnu činjenicu, da je sastav Vlade HDZ-a, koja sada ima manje ministara, kako kaže, osvežilo delovanje Državnog tužilaštva, jer je više od 10 ministara otišlo zbog raznih afera.

  Šta mogu Srbi u Vladi Hrvatske?

  Za razliku od ostatka Vlade, naš sagovornik od njenog potpredsednika Borisa Miloševića iz redova SDSS-a, puno očekuje, jer je siguran da puno zna, može i želi da uradi, a koliko će uspeti, to će zavisiti od premijera Plenkovića i njegovih stranačkih kolega.

  Boris Milošević
  © Tanjug / DRAGAN KUJUNDZIC
  Boris Milošević, potpredsednik Vlade Hrvatske

  Kosanović kaže da je za srpsku manjinu u Hrvatskoj najvažnije šta će sledeće godine pokazati popis, koliko će se smanjiti brojka od 185 hiljada Srba sa prošlog, jer je u međuvremenu puno mladih otišlo, a oni koji su se pre 20 godina iz Srbije vratili u punoj snazi, sada su „na odlasku“ ili su već „otišli“. Ovaj podatak je važan, jer od njega zavisi i ostvarivanje većine naših prava, kaže Kosanović.

  Srpska sela nemaju ni vodu

  Vukovar je dobar primer, tamo se sva prava ne mogu konzumirati, pored zakona i presuda Ustavnog suda, uprkos dobroj volji saborske većine, na lokalu to ne ide. Ovog leta bio sam u selima u Dalmaciji, Srbi tamo na 37 stepeni nemaju vodu. Nadam se da će ta civilizacijska sramota Republike Hrvatske u ovom mandatu biti ispravljena“, kaže Kosanović.

  On dodaje da će dolazak vode srpska sela zavisiti od toga koliko će HDZ poštovati dogovore sa srpskom nacionalnom manjinom i Borisom Miloševićem kao čovekom koji će sedeti u Vladi.

  Boris Milošević i mimo kampanje obilazi retke stanovnike srpskih sela - poseta baki Ljubici Batalo u selu Donje Primišlje na njen stoti rođendan.
  © Foto : SDSS
  Boris Milošević i mimo kampanje obilazi retke stanovnike srpskih sela - poseta baki Ljubici Batalo u selu Donje Primišlje na njen stoti rođendan.

  Iako je njegov prethodnik Milorad Pupovac više puta postigao ovakve dogovore u svojih sedam mandata u Saboru, oni nikada do kraja nisu ispoštovani.

  „Možete milion puta tražiti i sve će vam milion puta obećati, kada treba da dignete ruku u Saboru, ali samo od njih zavisi da li će te stvari ispuniti. Nije ih ispunila ni leva, ni desna vlada. Apsurdno je za hrvatsku levicu i SDP da je HDZ-ova vlada, koja je 95. i napravila problem, učinila puno više, a oni su se bojali da ih ne optuže da protežiraju Srbe“, podseća Kosanović.

  Etničko čišćenje i dalje traje

  Kaže i da se usuđuje da ovu situaciju nazove pravim imenom, iako je reč o teškoj pravnoj i moralnoj kvalifikaciji, a to je – etničko čišćenje.

  „Niko ne može da me uveri da 25 godina posle rata dve susedna sela, Islam Grčki i Islam Latinski, koje deli samo jedna tabla na seoskom putu, jedno ima vodu, drugo nema. Hrvatsko ima rasvetu, a srpsko nema, ili je ima sat i po, što je čest primer, verovali ili ne“.

  Ilustracija - točenjevode
  © AP Photo / Marko Drobnjakovic
  Iako je od rata prošlo 25 godina, pojedina srpska sela i dalje su bez vode.
  Velika obećanja

  Pored Borisa Miloševića iz redova SDSS-a, nova Vlada Hrvatske ima još tri potpredsednika i 16, umesto dosadašnjih 20 ministara.

  Premijer Plenković je kao prioritete istakao zdravstvenu sigurnost građana, povećanje prosečne plate sa sadašnjih 880 na 1.000 evra, veće penzije, smanjenje poreza i otvaranje 100 hiljada radnih mesta.

  On je istakao važnost saradnje s poslanicima iz redova nacionalnih manjina.

  "Oni su bili i biće naši partneri, jer želimo graditi uključivo i toleratno društvo koje deli i nacionalne i univerzalne vrednosti", rekao je Plenković.

   

  Stavovi autora ne moraju nužno da odražavaju stavove redakcije

  Tagovi:
  struja, voda, etničko čišćenje, Saša Kosanović, Boris Milošević, prava, Srbi, Andrej Plenković, vlada, Hrvatska
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga