10:07 02 Mart 2021
Slušajte Sputnik
  Komentari i Analitika
  Preuzmite kraći link
  Piše
  0 213
  Pratite nas

  Obe strane u sukobu u Nagorno Karabahu, okrenute su vojničkoj tradiciji jer znaju da imaju problem koji će jednog dana morati da bude rešen. Iako je Azerbejdžan bogatiji, nije za prethodnih 30 godina uspeo da povrati tu oblast, a prednost Jermena u Karabahu je - teritorija koja je pogodna za odbranu.

  Sukob u Nagorno Karabahu bio je ove nedelje tema i naše emisije Svet sa Sputnjikom, u kojoj su se oficir u penziji profesor Ilija Kajtez i Slobodan Anđelković s Fakulteta za međunarodnu politiku i bezbednost saglasili da je situacija na južnom Kavkazu veoma komplikovana.

  Prema podacima instituta koji se bave naoružanjem Jerevan i Baku izdvajaju pet, odnosno četiri odsto BDP za nabavku naoružanja što ih svrstava među 15 država u svetu koje najviše ulažu u tu oblast.

  „Azerbejdžan će imati problema, jer su Jermeni jako vični vojnici. Brane se, a teritorija je pogodna za odbranu, to su klanci, planine. Od 150.000 Jermena u Nagorno Karabahu 20.000 su vojnici, Azerbejdžan ima 75.000, a jermenska vojska u Jermeniji broji 45.000 vojnika. I prema nekim pokazateljima teritorija Nagorno Karabaha, naoružana je do zuba”, rekao je Kajtez.

  Slobodan Anđelković s Fakulteta za međunarodnu politiku i bezbednost podseća da sukob u regionu traje 30 godina i da su za to vreme obe zemlje ulagale u sistem odbrane koji uglavnom potiče iz sovjetskog vremena.

  „Nasledile su određenu tehniku i u međuvremenu su nabavljali, Jermenija od Rusije, Azerbejdžan uglavnom od Turske“, kazao je Anđelković.

  Ceo razgovor o sukobu u Nagorno Karabahu možete pogledati u video prilogu.

  Pročitajte još:

   

   

  Stavovi autora ne moraju nužno da odražavaju stavove redakcije

  Tagovi:
  sukob, Azerbejdžan, Jermenija
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga