00:24 23 Oktobar 2020
Slušajte Sputnik
  Komentari i Analitika
  Preuzmite kraći link
  Piše
  1345114
  Pratite nas

  Pošto je Isa Mustafa, bivši premijer lažne države Kosovo, otkrio da mu je visoka predstavnica EU Federika Mogerini 2015. godine, a iza leđa Beograda, pisala kako Zajednica srpskih opština neće imati izvršna ovlašćenja (u prevodu, biće kao nevladina organizacija), Sputnjik je došao u posed još jednog pisma koje je iz Brisela stiglo u Prištinu.

  Tekst pisma prenosimo u celosti:

  Drago naše Kosovo bez zvezdice,

  Sve obaveze koje preuzmete tokom dijaloga sa Srbijom slobodno zaboravite čim uđete u avion i vratite se u Prištinu.

  Sve što se dogovori u Briselu moraju da primenjuju i da sprovedu isključivo Srbi, a na vama je samo da čekate, da se ljutite i negodujete, uvodite carine i spuštate rampe, jer Beograd ne ispunjava obaveze odgovarajućom brzinom.

  Sve što vam se ponudi u dijalogu, prihvatite „teška srca“, kao veliki ustupak koji zadire u vašu državnost i na terenu radite sve suprotno od onog što ste potpisali.

  Dragi naši Prištinaši,

  Pravno obavezujući sporazum tek treba da se potpiše i on predstavlja međunarodno priznanje Kosova od strane Srbije.

  Svi ostali sporazumi su, dakle, pravno neobavezujući, tako da ne morate mnogo oko njih da se sekirate i cimate.

  Nemojte da se brinete ni zbog toga što Miroslav Lajčak dolazi iz Slovačke koja nije priznala Kosovo, jer je to naš blef i jeftin trik na koji bi možda mogli da nasednu naivni u Beogradu.

  Slobodno nastavite da u punoj meri ispunjavate standarde EU — ugrožavajte ljudska i manjinska prava Srba, palite kuće i sena, rušite grobove, otimajte traktore, pucajte na decu pošto je to pravi i jedini predan put evropskih integracija za slobodno i nezavisno Kosovo.

  Dragi Tači, Hoti, Haradinaj, Kurti…

  Nastavite da se svađate kao da će sutra na Kosovu izbiti građanski rat, a spremajte se kao da ćete stotinama godina živeti bez Srba.

  Smenjujte vlade, pregovarače, predsednike, ministre, ali verujte da su vam, u cilju regionalne stabilnosti mira na Zapadnom Balkanu i razvoja dobrosusedskih odnosa, jedini pravi neprijatelji Srbi.

  Samo nastavite zacrtanim putem nasilne integracije severa Kosova, proterivanja preostalih Srba iz enklava i asfaltiranja i svojatanja crkava i manastira.

  Beograd će sve to morati oduševljeno da prihvati i da prizna modernu, razvijenu, uređenu samostalnu državu Kosovo. U protivnom, Srbija neće moći da otvara poglavlja i prestaćemo da joj obećavamo članstvo u EU u nekom neodređenom terminu u neizvesnoj budućnosti.

  Na kraju, budite nam pozdravljeni uz onaj naš poklič:

  Dogodine u Preševu!

  Vaš verni Brisel!“

  U redu, svi ste shvatili da je ovo pismo „fejk vest“, „ruski maligni uticaj“, plod autorove mašte.

  Ovo pismo je potpuno izmišljeno, ali se u suštini ne razlikuje mnogo u smislu od pisma koje je Federika Mogerini poslala Isi Mustafi 2015. godine.

  Dakle, iako je pismo lažno, ono potpuno može u budućnosti da posluži kao veran istorijski dokument o vremenu u kome živimo i o jednim pregovorima koji to nisu.

  Pročitajte još:

  Stavovi autora ne moraju nužno da odražavaju stavove redakcije

  Tagovi:
  Srbija, EU, Brisel, Isa Mustafa, Kosovo i Metohija
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga