09:32 19 April 2021
Slušajte Sputnik
  Kultura
  Preuzmite kraći link
  Piše
  0 51
  Pratite nas

  “Sunce naše poezije je zašlo”, pisalo je u jednim novinama iz tog vremena

  U Rusiji je u utorak 10. februara obeležena godišnjica tragične pogibije „sunca ruske poezije” — Aleksandra Puškina. 

  Jedan od najvećih ruskih i svetskih pesnika poginuo je 29. januara 1837. (10. februara po novom kalendaru) —  podlegao je povredama zadobijenim dva dana ranije u dvoboju u kojem je branio čast svoje supruge Natalije Gončareve.

  Tradicionalno, u ruskim muzejima, bibliotekama i drugim ustanovama kulture svakog 10. februara organizuju se književni programi posvećeni uspomeni na Aleksandra Puškina. 

  I ove godine razne manifestacije u čast najomiljenijeg ruskog pesnika održane su širom Rusije, a najatraktivniji programi priređeni su u njegovoj rodnoj Moskvi, kao i u Sankt Peterburgu — gradu u kojem je izgubio život. 

  Besplatan ulaz za posetioce

  Državni muzej lepih umetnosti A. S. Puškina u Moskvi omogućio je posetiocima besplatan obilazak izložbi, a pesniku je odata pošta i minutom ćutanja — u 14.45, odnosno tačno u trenutku kada je pesnikovo srce — ranjeno zbog izneverene ljubavi — prestalo da kuca. 

  Uz to, u predvorju muzeja održan je koncert na kojem je nastupio narodni umetnik Nikolaj Burlajev, u pratnji Državnog akademskog ruskog koncertnog orkestra „Bojan” i uz učešće polaznika Studija umetničkog čitanja „Reč Puškina“.  

  Puškin je za Ruse ne samo najveći pesnik u istoriji, nego i reformator ruskog jezika i kulture
  © Sputnik / Igor Zarembo
  Puškin je za Ruse ne samo najveći pesnik u istoriji, nego i reformator ruskog jezika i kulture
  U Sankt Peterburgu su održane desetine manifestacija posvećenih uspomeni na genija ruske književnosti, a na mestu pogibije pesnika priređen je skup na kojem su se mogli čuti stihovi Puškina i njegovih savremenika. 

  Studenti pozorišnih akademija izvodili su scene inspirisane Puškinovim delima, kao i pesnikovim životom. 

  U Sveruskom muzeju Puškina u Sankt Peterburgu otvorena je izložba „Puškin i Ljermontov – savremenici”, na kojoj se mogu videti izdanja Puškinovih dela objavljena za njegovog živiota, rukopisni albumi sa stihovima, lični pesnikovi predmeti. U predvorju muzeja priređeni su prigodan skup i koncert. 

  Memorijalni muzej Puškina u gradu na Nevi posetioci su mogli da obiđu besplatno. 

  Dvoboj sa Natalijinim „ljubavnikom”

  Puškin je 1829. godine upoznao Nataliju Gončarevu kojom se dve godine kasnije i oženio. Brak mu je doneo društvene i novčane brige i emotivne probleme, a njegovo nezadovoljstvo kulminiralo je otvorenim sukobom s čovekom za koga je sumnjao da je Natalijin ljubavnik.

  Dvoboj je održan 8. februara 1837. godine —  čuveni pesnik pokušao je da odbrani svoju ukaljanu čast na način koji je bio uobičajen za ono vreme, mada zabranjen zakonom. Prvi metak opalio je Puškinov protivnik pogodivši ga u stomak. Pesnik je pao na sneg i pucao na svog takmaca, ali ga je samo okrznuo metkom. Dva dana kasnije Aleksandar Puškin je preminuo. 

  Vest o smrti Puškina izazvala je veliku tugu ne samo u Sankt Peterburgu, nego i širom Rusije. Na pesnikovoj sahrani bilo je, prema  podacima iz tog vremena između 10.000 i 50.000 ljudi. 

  Puškin je sahranjen u Svetogorskom manastiru. 

  Prvu pesmu objavio sa 14 godina

  Brak mu je doneo društvene i novčane brige i emotivne probleme, a njegovo nezadovoljstvo kulminiralo je otvorenim sukobom s čovekom za koga je sumnjao da je Natalijin ljubavnik
  © Sputnik / Oleg Listopadov
  Brak mu je doneo društvene i novčane brige i emotivne probleme, a njegovo nezadovoljstvo kulminiralo je otvorenim sukobom s čovekom za koga je sumnjao da je Natalijin ljubavnik
  Svoju prvu pesmu objavio u časopisu Evropski glasnik kao četrnaestogodišnji učenik carske gimnazije. Tokom školovanja je počeo da piše i svoje prvo veliko delo „Ruslan i Ljudmila“, izdato 1820. 

  Delo je utemeljneo na bajkama koje je čuo od svoje bake.

  Od 1817. do 1820. godine Puškinova  politička aktivnost uticala je i na njegova dela. Bio je progonjen i proteran iz Rusije. Napisao je, između ostalog,  dela „Oda slobodi“, „Kavkaski zatvorenik“, „Braća razbojnici“ i započeo je „Česmu Bahčisaraja“. 

  Tada je takođe počeo da stvara jedno od svojih najpoznatijih dela: roman-poemu „Evgenije Onjegin“.

  Tokom kratkog perioda slobode, završio je rad na „Česmi Bahčisaraja“, i napisao poemu „Cigani“. Tokom drugog perioda u egzilu (1824—1826.) započeo je rad na romanu-poemi „Boris Godunov“. 

  To delo je izdao tek 1831, a pravo na to je dobio kao poklon za venčanje. 

  Reformator ruskog jezika i kulture

  Smatra se da je ovim pričama Puškin pokazao šta misli o dotadašnjoj ruskoj prozi, i pokazao nameru da stvori novu rusku književnu tradiciju.
  © Sputnik / RIA Novosti
  Smatra se da je ovim pričama Puškin pokazao šta misli o dotadašnjoj ruskoj prozi, i pokazao nameru da stvori novu rusku književnu tradiciju.
  „Belkinove priče“, izdate 1831 nisu bile posebno popularne za vreme Puškinovog života, ali su danas veoma cenjene. 

  Smatra se da je ovim pričama Puškin pokazao šta misli o dotadašnjoj ruskoj prozi, i pokazao nameru da stvori novu rusku književnu tradiciju.

  „Evgenija Onjegina“ je izdao 1833. godine.

  U Rusiji je Puškinovo prezime poznato svakome – kako odrasloj osobi, tako i najmlađem školarcu. 

  Puškin je za Ruse ne samo najveći pesnik u istoriji, nego i reformator ruskog jezika i kulture.

  Tagovi:
  Ruska književnost, sećanje, Aleksandar Puškin
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga