12:18 28 Septembar 2020
Slušajte Sputnik
  Kultura
  Preuzmite kraći link
  0 90
  Pratite nas

  U Moskvi je otvorena izložba „Krim. Povratak u rodnu luku“, upriličena povodom prve godišnjice pripajanja Krima Rusiji. Izložbu su organizovali pokret „Antimajdan“ i informativno-patriotsko udruženje „Politika danas“.

  Mnogi autori radova prikazanih na izložbi imaju rodbinu na Krimu i učestvovanje u manifestaciji doživljavaju lično.

  Aleksandar Beniš, jedan od lidera poznatog bajkerskog kluba „Noćni vukovi, kaže da je za Krim i Rusiju bilo bolno kada su devedesetih godina prošlog veka odvojeni državnom granicom.

  Izložba na Krimu
  Ekspozicija izložbe „Krim. Povratak u rodnu luku“ obuhvata više od 50 autorskih crteža u stilu plakata, koji podsećaju na to da je Krim Rusija.
  Rusija i Krim su kao majka i sin. Međutim, desilo se da su 90-ih godina odvojeni granicom između Rusije i Ukrajine. To je bilo bolno za oboje, ali se na početku moglo izdržati, zato što se ljudi koji žive u Ukrajini nisu odvajali od Rusije. Posle `Majdana` Ukrajina je bila odvojena, kao da ju je neko nožem odsekao. Ukrajinska vlast se odrekla Rusije, našeg jezika i kulture, istorijske baštine, crkve i ratnih pobeda. I tada se Krim našao u tuđoj porodici koja se neprijateljski odnosila prema njegovoj majci-Rusiji i prema njemu samom. Ali istina je jača od sile ili lukavstva. Zato danas obeležavamo godišnjicu referenduma posle kojeg je Krim ponovo pripojen Rusiji“, objašnjava Beniš i dodaje:

  Izložba na Krimu
  Na izložbi su prikazane i fotografije Krima iz različitih perioda, grafike-karikature, koje su naslikane specijalno za ovu manifestaciju i ikonografija, koja ilustruje ekonomski i društveni život poluostrva i interaktivni video-materijali

  `Noćni vukovi` su jedna od najjačih cigli u temelju `Antimajdana`. Ali ja bih u svakom slučaju došao ovamo da vidim kako umetnici, stvaralačka srca, izlivaju svoja osećanja na platnu.“

  Ekspozicija izložbe „Krim. Povratak u rodnu luku“ obuhvata više od 50 autorskih crteža u stilu plakata, koji podsećaju na to da je Krim Rusija. S plakata gledaju Katarina Velika, koja je pripojila Krim Rusiji na osnovu mirovnog sporazuma iz 1774. godine, „Velika trojka“ — lideri antihitlerovske koalicije Staljin, Čerčil i Ruzvelt, koji su na Jalti potpisali sporazume na osnovu kojih je uspostavljen novi svetski poredak, najpoznatiji javni tužilac na svetu Natalija Poklonska, i naravno, predsednik Rusije Vladimir Putin.

  Izložba na Krimu
  Mnogi autori radova prikazanih na izložbi imaju rodbinu na Krimu i učestvovanje u manifestaciji doživljavaju lično.

  Takođe, prikazani su: fotografije Krima iz različitih perioda, grafike-karikature, koje su naslikane specijalno za ovu manifestaciju i ikonografija, koja ilustruje ekonomski i društveni život poluostrva i interaktivni video-materijali.

   

   

  Tagovi:
  izložba, Noćni vukovi, Aleksandar Beniš, Krim, Moskva
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga