00:51 30 Novembar 2020
Slušajte Sputnik
  Kultura
  Preuzmite kraći link
  Piše
  0 240
  Pratite nas

  U Rusiji je danas obeležen Dan slovenske pismenosti i kulture, praznik ustanovljen u čast prosvetitelja Ćirila i Metodija. Ovo je jedan od retkih praznika koji je istovremeno i crkveni i svetovni, pa je nakon službe u Hramu Hrista Spasitelja praznovanje nastavljeno koncertom na Crvenom trgu, uz hor koji čini dve hiljade pevača.

  Pre više od hiljadu godina braća misionari, Viznantinci Ćirilo i Metodije, stvorili su glagoljicu — prvu slovensku azbuku, iz koje se kasnije rodila ćirilica — pismo mnogih slovenskih naroda. Nasleđe Ćirila i Metodija ostavilo je veliki uticaj na kulturu slovenskih naroda i država: najpre Rusije, Bugarske, Makedonije, Belorusije, Ukrajine i Srbije, ali i Češke, Slovačke i Hrvatske.

  U Moskvi je svečanost u čast pravoslavnih svetaca otvorila sada već tradicionalna služba u Hramu Hrista Spasitelja. Hiljade vernika je tokom bogosluženja slavilo duhovni podvig prosvetitelja Ćirila i Metodija.

  Posle službe održan je grandiozni koncert na moskovskom Crvenom trgu, koji je otvorio patrijarh Moskovski i cele Rusije Kiril.

  Patrijarh se hiljadama okupljenih obratio rečima:

  „Kada nas pitaju kakva je naša poslanica svetu, moramo da odgovorimo da je to mešavina znanja, intelekta, obrazovanja i duhovnosti. U spoju ovih vrlina je snaga jednog naroda. Upravo spoj tih vrlina i opredeljuje sposobnost opstanka jedne države“, rekao je patrijarh Kiril.

  Pisac Mihail Šolohov
  © Sputnik / Valeriй Šustov

  Posle obraćanja patrijarha, pored zidina Kremlja nastavljen je svojevrsni muzički praznik na kom je učestvovao hor sastavljen od dve hiljade pevača.

  Nastupali su i čuveni ruski muzički orkestri, glumci i pevači. Dan slovenske pismenosti je jedan od retkih praznika koji je istovremeno i crkveni i svetovni. Stoga je današnji dan bio prilika da se obeleže i mnogi drugi bitni događaji, kao što je 100 godina od rođenja kompozitora Georgija Sviridova, 175 godina od rođenja slavnog Petra Čajkovskog, jubilej pisca Mihaila Šolohova.

  Osim u Moskvi, koncerti povodom praznika slovenske pismenosti i kulture bili su održani širom Rusije, uključujući i gradove na Dalekom istoku, poput Habarovska i Vladivostoka, ali i na jugu, u prestonici ruske republike Čečnije Groznom.

  Tagovi:
  Dan slovenske pismenosti i kulture, Patrijarh Kiril, Ćirilo i Metodije, Moskva
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga