12:59 19 Januar 2020
Slušajte Sputnik
  Kultura
  Preuzmite kraći link
  Piše
  0 90
  Pratite nas

  Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić danas će u Domu kulture u Zvečanu svečano otvoriti prvi međunarodni „Kosovo i Metohija filmski festival“, koji će biti održan od 11. do 14. juna u Kosovskoj Mitrovici i Zvečanu.

  Prvi međunarodni filmski festival koji se posle 20 godina održava u srpskim sredinama na Kosmetu organizuje Kancelarija za Kosovo i Metohiju u saradnji sa Evropskim kulturnim forumom i opštinama Kosovska Mitrovica i Zvečan.

  U okviru Festivala, publici će u Mitrovačkom dvoru u Kosovskoj Mitrovici i u Domu kulture u Zvečanu biti prikazano 37 domaćih i stranih igranih, animiranih i dokumentarnih ostvarenja.

  U domaćoj selekciji su se našli i filmovi „Mali Budo“ reditelja Danila Bećkovića, „Mamula“ Milana Todorovića, „Ničije dete“ Vuka Ršumovića i mnogi drugi.

  „Festival koji će danas biti otvoren u Kosovskoj Mitrovici je od izuzetnog značaja za naše društvo i za opstanak naše kulture na Kosovu i Metohiji. U tom smislu se nadam da se festival neće zadržati na jednoj godini i samo na severu Kosmeta, već da će biti uvod za jednu i bioskopsku i opštekulturnu aktivnost po našim enklavama južno od Ibra, kojima je, pre svega, ta vrsta sadržaja neophodna u njihovoj borbi za opstanak“, rekao je reditelj Danilo Bećković za Sputnjik.

  On je dodao da je njegov film „Mali Budo“ kosovska publika već imala prilike da pogleda u okviru premijerne turneje prošle godine. Tadašnje reakcije su, kako kaže, bile izuzetno pozitivne, čemu se nada i na ovogodišnjem festivalu.

  „Velika mi je čast što će ’Mamula‘ biti prikazana na prvom festivalu koji se održava u srpskim opštinama na Kosovu. Veoma je značajno da je takva manifestacija pokrenuta, pošto su filmski festivali jedan veliki generator pozitivne energije. Nadam se da će ljudima s Kosova ovaj događaj pomoći da zaborave na svoje svakodnevne brige na neko vreme i uživaju u filmskim ostvarenjima“, kaže za Sputnjik reditelj Milan Todorović.

  Publika će na kraju manifestacije dodeliti dve nagrade — za najbolji strani i najbolji domaći film.

  Medijski pokrovitelji festivala su TV Most, RTV Puls, Radio Kosovska Mitrovica i Radio Gračanica.

  Tagovi:
  filmovi, festival, Kosovo i Metohija filmski festival, Milan Todorović, Vuk Ršumović, Danilo Bećković, Marko Đurić, Srbija, Kosovo i Metohija
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Facebook nalogaKomentariši preko Sputnik naloga