18:03 10 Jul 2020
Slušajte Sputnik
  Kultura
  Preuzmite kraći link
  Piše
  0 80
  Pratite nas

  Povezuje ih isto ime — Lav i ime po ocu, obojica su Nikolajeviči. Obojica su imala buran život, obojica prošli ratove, svaki je u svojoj oblasti bio genijalan. O njima pričaju dve knjige čija su srpska izdanja predstavljena na Sajmu knjiga na ruskom štandu.

  Misteriozna epizoda iz života Lava Tolstoja i sudbina Lava Gumiljova, sina dvoje čuvenih ruskih pesnika Ane Ahmatove i Nikolaja Gumiljova, teme su o kojima srpski čitaoci sada mogu da saznaju više.

  Natalija Naročnicka
  © Sputnik / Radoje Pantović

  Priču o tome kako je i zašto čuveni pisac kada mu je bilo 82 godine tajno pobegao iz porodične kuće u Jasnoj Poljani ispričao je Pavel Basinski u knjizi „Lav Tolstoj: bekstvo iz raja“, izdatoj na srpskom jeziku u prevodu Ljubinke Milinčić.

  Knjigu „Gumiljov, sin Ane Ahmatove“ o Lavu Gumiljovu, inače poznatom istoričaru čija je životna priča nalik na avanturistički roman, napisao je Sergej Beljakov. Obe knjige nagrađene su ruskom nacionalnom književnom nagradom „Velika knjiga“, a njihov prevod podržao je Institut prevoda.

  Kako je moguće zaobići takve knjige i ne prevesti ih, upitala je Ljubinka Milinčić, istakavši da nam je Tolstoj zanimljiv ne samo zbog toga što je reč o velikom piscu, nego i zbog veze njegove porodice sa Srbijom. Tolstojevi su naime pred Boljševičkom revolucijom pobegli u Srbiju, a jedini koji su se vratili u Rusiju su tzv. srpski Tolstoji i svi današnji predstavnici te porodice su njihovi potomci.

  Što se tiče Gumiljova, znamo jako mnogo o njegovoj majci Ani Ahmatovoj, a malo smo znali o njenom mužu Nikolaju Gumiljovu, koji je stradao u logorima. Oboje su proglašeni neprijateljima naroda. Sudbina njihovog sina je tragična ali i bogata, a ova biografija je najpotpunija priča o potomku tako poznatih ljudi.

  Prema rečima autora knjige Sergeja Beljakova, Lav Gumiljov, koji je i i sam četiri puta bio hapšen a dvaput bio u zatvoru, i čiji su burni život obeležili, između ostalog, složeni odnosi s majkom, bio je izuzetan naučnik, kako se izrazio, pesnik među naučnicima.

  Postavio je teoriju etnogeneze koja može da objasni mnoge istorijske procese u prošlosti, ali i u savremenom svetu. Interesovalo ga je kako nastaju narodi, kada i zašto su neki narodi iščezli a novi se pojavljivali i koliko liče na svoje pretke, rekao je Beljakov.

  Dodao je da se bavio i ličnim životom Gumiljova mlađeg, njegovim ljubavima, preživljavanjima zbog tragičnog sukoba s majkom koji se završio time da je nije viđao poslednje četiri godine njenog života. Trudio se, kaže, i da dâ kompletnu sliku sovjetskog društva u kome je Lav Gumiljov živeo.

  Obojica pisaca su svoje knjige bazirali na temeljnim istraživanjima arhivske i druge građe.

  Basinski je ispričao da je inspiraciju za pisanje knjige dobio u Jasnoj Poljani, izašavši u vrt i pomislivši kako se Tolstoj u starosti gubio u sopstvenom vrtu koji je sam posadio. Tolstoj je stvorio dva proizvoda, jedan je njegovo delo, a drugo je on sam, istakao je Basinski koji je o Tolstojevima napisao još dve knjige.

  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga