20:02 28 Oktobar 2020
Slušajte Sputnik
  Kultura
  Preuzmite kraći link
  4288
  Pratite nas

  Na stranicama francuskog satiričnog časopisa „Šarli ebdo“ pojavila se karikatura nakon završetka ovogodišnje „Pesme Evrovizije“.

  Na crtežu su pobednici muzičkog takmičenja Džamala i Sergej Lazarev predstavljeni kao dva praseta koja pevaju.

  Karikaturu prati tekst „Rusija je izgubila od Ukrajine na ’Pesmi Evrovizije‘. Talenat je izgubio od politike“.

  Politički analitičar Vladimir Kornilov komentarisao je da svako sam treba da odluči da li „Šarli ebdo“ smatra sve Ruse i Ukrajince svinjama ili samo ruskog i ukrajinskog izvođača na ovom takmičenju.

  Teško je odgovoriti na pitanje kako je Lazarev shvatio karikaturu, ali može da se pretpostavi da bi za Džamalu, koja je muslimanka, takav prikaz mogao biti uvredljiv.

  Finale „Pesme Evrovizije“ održano je u Stokholmu u subotu 14. maja. Maksimalan broj glasova gledaoci su dali predstavniku Rusije Sergeju Lazarevu. Ali kada su ti glasovi sabrani sa ocenama sudija, Lazarev je pao na treće mesto.

  Žiri je najviše glasova dao predstavnici Ukrajine Džamali, koja je pevala o Staljinovim deportacijama krimskih Tatara 1944. godine.

  Korisnici društvenih mreža iz različitih država sveta bili su ogorčeni zbog novog sistema glasanja na „Pesmi Evrovizije“ i nazvali su ga političkom predstavom. Oni su uvereni da je najbolji bio Segej Lazarev.

  Rezultati takmičenja uznemirili su mnoge ljude iz različitih država. Peticija nezadovoljnih ljubitelja ovog takmičenja, koja je upućena u Evropsku radiodifuznu uniju, sa ciljem da se ponovo pregledaju rezultati konkursa, sakupila je više od 300.000 potpisa.

  Ukrajinski video-bloger Anatolij Šarij objasnio je da je Džamala sa ovom pesmom nastupala pred publikom 18. maja prošle godine i, prema pravilima, nije imala pravo da učestvuje na „Pesmi Evrovizije“.

  Međutim, organizatori takmičenja već su odgovorili autoru peticije da će „rezultati ostati na snazi“.

  Tagovi:
  karikatura, šarli ebdo, Pesma Evrovizije, Evropa
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga