02:03 19 Jun 2021
Slušajte Sputnik
  Kultura
  Preuzmite kraći link
  0 120
  Pratite nas

  Sergej Ščeglov, ruski novinar, pisac, prevodilac srpske književnosti i član Udruženja novinara Srbije (UNS) poklonio je danas biblioteci Srpske akademije nauka i umetnosti (SANU) knjigu na ruskom jeziku srpske pesnikinje Desanke Maksimović, sa jedinstvenim autogramom i posvetom na ruskom.

  Ščeglov, koji je magistrirao na temu „Lirski svet i epski motivi u poznom stvaralaštvu Desanke Maksimović“, knjigu je pronašao u privatnoj kolekciji u Sankt Peterburgu.

  Posveta i autogram Desanke Maksimović
  © Foto : Vasilij Perevalov
  Posveta i autogram Desanke Maksimović

  Ščeglov je o ovom otkriću obavestio Centar za kulturu „Krasnojarsko voskresenije“, koji je odlučio da je otkupi i pokloni biblioteci SANU. Sa Ščeglovim je danas u Srpskoj akademiji bio i zamenik direktora ovog centra Vasilij Perevalov.

  U posveti knjige je napisano „Dragom Rešetovu, sa željom da pokažem jedan deo svog života. Desanka“.

  Sergej Ščeglov, Nino Brajović i Vasilij Perevalov u UNS-u
  © Foto : UNS
  Sergej Ščeglov, Nino Brajović i Vasilij Perevalov u UNS-u

  „Želeli smo da ova knjiga sa posvetom i autogramom Desanke Maksimović ostane u SANU, čiji je ona bila član. Ovo je jedinstven primerak, jer je jedino u ovoj knjizi njena posveta na ruskom jeziku“, rekao je Ščeglov za UNS i dodao da je knjigu u ime biblioteke SANU danas preuzela zamenica upravnika Danka Kuželj, koja je u ime Akademije izrazila veliku zahvalnost.

  Tagovi:
  autogram, poklon, knjiga, UNS, SANU, Sergej Ščeglov, Desanka Maksimović
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga