10:48 09 Maj 2021
Slušajte Sputnik
  Kultura
  Preuzmite kraći link
  Piše
  0 221
  Pratite nas

  Proslavljeni srpski reditelj Emir Kusturica potvrdio je danas da će svoj naredni film snimati u Kini. Reč je o drami u čijem je središtu ljubavna priča s dubokom moralnom dilemom, a njen radni naslov je „Vrisak“, rekao je Kusturica novinarima.

  „Film se bavi moralnom dilemom jednog mladog gimnastičara koji prati jednog pandu u Evropu, ali tu dolazi do žene u koju se zaljubio u Kini. Ona, međutim, ulazi u turbulentan period svog života, pošto njen otac pokušava da ostvari kapitalistički san u Francuskoj i ulazi u velike dugove. Zelenaš koji mu je pozajmio taj novac traži od njega da mu dâ svoju kćerku i da mu tako vraća dugove pošto novca nema“, objasnio je Kusturica. 

  Ugledni reditelj je potpisao ugovor s jednom od najvećih kineskih producentskih kuća „Prljavi majmun“. Prema ugovoru, snimanje filma će početi narednog jula ili avgusta i trajaće između šest i osam meseci. Film će se snimati u nekoliko kineskih provincija, u Marseju i Rimu.

  „Mislim da ću korigovati malo svoj vizuelni aspekt, pošto je najviše vremena u mojim filmovima otišlo na čekanje sunca i na to da slike budu prelepe. Ovoga puta ću pristup biti više dokumentaristički, promeniću način rada“, rekao je Kusturica.

  Kao posebnu zanimljivost u vezi s filmom Kusturica je istakao da se on snima za distribuciju u čak 25.000 bioskopa. 

  „Čitav život sam radio uspešne filmove manje-više u sferi art filma, ali ovoga puta stoji u ugovoru da će on biti prikazan u 25.000 bioskopa. Francuska jedva ima 2.500, što znači da je ovo kao kada bi film koji napravim počeo da igra u svim evropskim bioskopima odjednom“, naveo je reditelj.

  Govoreći o razlozima zbog kojih je odlučio da se okrene kineskom filmskom tržištu Kusturica je istakao da je Kina „najuspešnija kapitalistička zemlja kojom rukovode komunisti, što je paradoks u poređenju sa Zapadom, na kojem umesto demokratije caruje tehnokratija“. 

  „Sistemsko rešenje Zapada leži u negaciji demokratije, jer najozbiljnije i najdelotvornije odluke donose korporacije koje nisu sklone demokratiji. Njima je potreban put do izvora i tržišta. On se u poslednje vreme nameće ratovima i batinama“, naveo je poznati reditelj i dodao da će, nakon Kine, sledeći film „sigurno snimati u Rusiji“. 

  Tagovi:
  snimanje filma, reditelj, bioskop, snimanje, ugovor, film, Emir Kusturica, Evropa, Italija, Francuska, Kina, Srbija
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga