09:38 02 Mart 2021
Slušajte Sputnik
  Kultura
  Preuzmite kraći link
  Piše
  1221
  Pratite nas

  Prvo dvojezično izdanje „Luča mikrokozma“ Petra Drugog Petrovića Njegoša ugledalo je svetlost dana i predstavljeno je u Moskvi. Prevod sa srpskog jezika na ruski jezik uradio je slavista, prevodilac, esejista i publicista Ilja Čislov, uz blagoslov mitropolita crnogorsko-primorskog Amfilohija.

  Predstavljanje knjige u Moskvi
  © Sputnik / Olivera Ikodinović
  Predstavljanje knjige u Moskvi

  Dajući svoj blagoslov, starešina Podvorja Srpske pravoslavne crkve u Moskvi, episkop moravički Antonije je istakao da je „Luča mikrokozma“ jedinstveno delo i čestitao je Čislovu na „visoko kvalitetnom“ prevodu, kojim nije „iskrivljena autentičnost“ originalnog dela, što je veoma važno.

  Vladika je podsetio da je mitropolit Amfilohije svojevremeno predložio da se Njegoš kanonizuje, da je u crnogorskoj Mitropoliji pribrojan liku svetih, da je oslikana ikona i napisana služba, ali da se ona poštuje samo u Crnoj Gori, a da Srpska crkva to još nije uradila.

  Vladika je ocenio da je „Luča mikrokozma“ i mnogim savremenim Srbima nerazumljiva, ali da je Čislov, svojim prevodom, učinio razumljivom za savremenog ruskog čitaoca.

  Ambasador Srbije u Rusiji i doktor istorijskih nauka Slavenko Terzić izrazio je veliku zahvalnost Ilji Čislovu na sjajnom prevodu „Luče mikrokozme“ sa srpskog jezika na ruski jezik. Kako je rekao, ovde se ne radi samo o literarnom, već i filozofskom delu.

  „Da bi se razumela ’Luča mikrokozma‘ treba razumeti i vreme u kojem je ona nastala, a to je bilo vreme prve polovine 19. veka, vreme u kojem je srpski narod stajao pred velikim iskušenjima u svojoj težnji za oslobođenjem i ujedinjenjem. Petar Drugi Petrović Njegoš, kao mitropolit i vladar Crne Gore, izvanredno je razumevao srpsku nacionalnu ideju, tim pre što je Crna Gora u to vreme bila važno središte kosovske ideje, ideje kosovske žrtve. Ne treba zaboraviti da je Obilićeva medalja kao odlikovanje za veliku hrabrost i požrtvovanje nastala upravo na tom mestu, na Cetinju“, rekao je Terzić.

  Predstavljanje knjige u Moskvi
  © Sputnik / Olivera Ikodinović
  Ilja Čislov

   

  Tagovi:
  Luča mikrokozma, Njegoš, Moskva
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga