18:26 08 Decembar 2019
Slušajte Sputnik
  Festival knjige, Moskva

  Srpsko-ruske bajke na Crvenom trgu

  Društvo srpsko-ruskog prijateljstva
  Kultura
  Preuzmite kraći link
  Piše
  0 180
  Pratite nas

  Na moskovskom Crvenom trgu se i ove godine, po četvrti put, od 31. maja do 3. juna održava značajna humanitarna i kulturna manifestacija — Festival knjige, posvećen obeležavanju dana rođenja Puškina i Dana ruskog jezika.

  Knjige će ponovo zauzeti ceo prostor od Hrama Vasilija Blaženog do Istorijskog muzeja. I ove godine, kao i prethodnih, organizatori su za posetioce pored štandova sa knjigama koje se mogu kupiti po izdavačkim cenama pripremili i bogat program koji se odvija na nekoliko bina.

  Akcenat je ove godine stavljen na brojne godišnjice koje se u Rusiji obeležavaju tokom 2018. — 150 godina od rođenja Maksima Gorkog, 200 godina od rođenja Ivana Turgenjeva i stogodišnjica rođenja nobelovca Aleksandra Solženjicina.

  U okviru ovog festivala ove godine je pokrenut i srpsko-ruski projekat „Dvojezična bajka“. Predstavnici ruske i srpske strane su se dogovorili i o razvijanju kulturnih veza među našim zemljama putem razmene knjiga među bibliotekama Srbije i Rusije.

  Julija Brikova, autor bajke Ježić u gostima kod Trešnjica i Tamara Obradović iz Društva srpsko-ruskog prijateljstva koja je predstavila knjigu Gordane Vlajić Zaistinska srpska bajka
  Društvo srpsko-ruskog prijateljstva
  Julija Brikova, autor bajke "Ježić u gostima kod Trešnjica" i Tamara Obradović iz Društva srpsko-ruskog prijateljstva koja je predstavila knjigu Gordane Vlajić "Zaistinska srpska bajka"

  Sa srpske strane organizator ovog projekta je Društvo srpsko-ruskog prijateljstva iz Pančeva, i pančevačka biblioteka će biti prva od mnogih u Srbiji u kojoj će se uskoro pojaviti značajan fond knjiga na ruskom. U toku je i skupljanje fonda dečje literature na srpskom, koji će se pokloniti Ruskoj dečjoj biblioteci u Moskvi, a planira se saradnja sa bibliotekama u mnogim gradovima Srbije i Rusije.

  Uskoro će se u Srbiji pojaviti autorska bajka „Ježić u gostima kod Trešnjica“ koju je napisala Julija Brikova, a u Rusiji knjiga Gordane Vlajić „Zaistinska srpska bajka“. Knjige će biti dvojezične kako bi deca videla koliko su slični naši jezici, tradicije i vrednosti, koliko toga imamo zajedničkog. Sistem vrednosti se razvija od najranijeg detinjstva, i cilj organizatora ovog projekta je da kroz bajke deci pokažu i nauče ih da cene veze naših naroda kroz jezik, kulturu i knjigu.

  Tagovi:
  knjige, kultura, Rusija, Srbija, festival
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Facebook nalogaKomentariši preko Sputnik naloga