20:30 23 Mart 2019
Slušajte Sputnik
  31. Međunarodni sajam knjiga u Moskvi

  Političke odnose Srbije i Rusije jačaju i — knjige (foto)

  © Sputnik / Nina Zotina
  Kultura
  Preuzmite kraći link
  Olivera Ikodinović
  0 240

  Srbija se na Sajmu knjiga u Moskvi predstavila velikim brojem naslova srpskih izdavača, a s obzirom na to da je jedna od tema sajma obeležavanje stogodišnjice od završetka Prvog svetskog rata, pripremljen je izbor dela koja su svojevrstan omaž srpskim piscima stradalim tokom Velikog rata — Disu, Milutinu Bojiću, Petru Kočiću i Milutinu Uskokoviću.

  Ruskoj publici predstavljena su i dela Miloša Crnjanskog, Ive Andrića, Borislava Pekića, Vaska Pope, Danila Kiša i drugih srpskih pisaca, kao i Milorada Pavića, pisca koji u ruskoj kulturi ima status klasika ne samo slovenske već i svetske književnosti, a na čiju će bistu u Moskvi tokom trajanja sajma srpska delegacija položiti cveće.

  Srpski štand na sajmu knjiga u Moskvi
  © Sputnik / Olivera Ikodinović
  Srpski štand na sajmu knjiga u Moskvi

  Na prezentaciji „Beogradski sajam knjiga — kulturni most između Srbije i Rusije“ Ivona Jevtić, gradska sekretarka za kulturu, podsetila je da se i ove godine, od 21. do 28. oktobra u Beogradu, održava Međunarodni sajam knjiga, najveća književna manifestacija u jugoistočnoj Evropi.

  Jevtićeva je otkrila da će počasni gost Sajma knjiga u Beogradu ove godine biti Maroko, podsećajući da je Ruska Federacija to bila 2015, u godini koja je u Rusiji bila proglašena za godinu književnosti.

  „Rusija na Beogradskom sajmu knjiga ima nacionalni štand, koji je iz godine u godinu veoma posećen“, dodala je ona, navodeći da je na nacionalnom štandu Rusije 2015. godine bilo izloženo više od 1.500 knjiga ruskih izdavača i veliki broj udžbenika, budući da je, kako je rekla, ruski jezik i dalje vrlo popularan u Srbiji.

  Detalj sa sajma knjiga u Moskvi
  © Sputnik / Olivera Ikodinović
  Detalj sa sajma knjiga u Moskvi

  Gradska sekretarka za kulturu je istakla da je kulturna saradnja između Rusije i Srbije na veoma visokom nivou i da je u poslednjih nekoliko godina u dve zemlje održan veliki broj manifestacija i događaja, kao što su „Dani Beograda u Moskvi“ i „Dani Moskve u Beogradu“, izložba fotografija „Blaga ruske književnosti“ iz muzeja „Kalomensko“, izložba „Pravoslavna Rusija“, nedelja ruskog filma u Srbiji „Bajka detinjstva“…

  Mirjana Lukić, savetnica generalnog direktora Beogradskog sajma, izjavila je:

  „Sajam knjiga je mesto koje pomaže boljoj poslovnoj komunikaciji među državama, a posebno Srbije i Ruske Federacije“.

  Ivona Jeftić
  © Sputnik / Olivera Ikodinović
  Ivona Jeftić, gradski sekretar za kulturu, na moskovskom sajmu

  Kako je navela, Beogradski sajam je bio domaćin i sovjetskim kosmonautima Pavelu Popoviću i Germanu Titovu u vreme kada su se desili prvi letovi u kosmos i kada su oni obilazili svet i promovisali uspehe koje su postigli.

  Takođe, posetilac Beogradskog sajma, kako je dodala, bio je i sovjetski lider Nikita Hruščov.

  „Mi se ponosimo doprinosom sajamskih manifestacija u uspostavljanju dobrih političkih odnosa sa Ruskom Federacijom, a nekad sa Sovjetskim savezom“, istakla je ona.

  Tagovi:
  Međunarodni sajam knjiga u Moskvi
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Facebook nalogaKomentariši preko Sputnik naloga