11:39 21 Jul 2019
Slušajte Sputnik
  Mesečeva piramida u Meksiku

  Naučnici u Meksiku pronašli „vrata u drugu dimenziju“ (video)

  CC BY-SA 3.0 / Daniel Case
  Kultura
  Preuzmite kraći link
  0 455

  Arheolozi Nacionalnog instituta za antropologiju i istoriju u Meksiku otkrili su podzemni tunel ispod Mesečeve piramide u drevnom gradu Teotivakanu, koji verovatno vodi u grobnicu, saopštio je list „Meksiko njuz dejli“. Prema mišljenju naučnika, tunel simbolizuje zagrobni svet.

  Mesečeva piramida jedna je od najvećih građevina pretkolumbovske Amerike. Nalazi se u gradu Teotivakan, koji je osnovan u trećem veku p.n.e, a postojao je sve do sedmog veka naše ere.

  Smatra se da su njegovi stanovnici bili predstavnici različitih autohtonih američkih naroda, uključujući Naua, Tomi, Totonak.

  ​Mesečeva piramida izgrađena je u periodu od 200. do 400. godine naše ere i korišćena je u svrhe obavljanja ritualnih ceremonija u čast boginje vode i Meseca, Čalčiutlikue.

  Tokom prethodnih iskopavanja ’80-ih godina prošlog veka, istraživači su pronašli ljudske ostatke sa deformisanim lobanjama, kao i artefakte izrađene od zelenog kamena. Tokom poslednjeg istraživanja stručnjaci su skenirali piramidu pomoću elektro-tomografije.

  Pronašli su tunel na dubini od osam metara koji vodi ka prostoriji dužine 15 metara. Ulaz u tunel se nalazi na južnoj strani Trga Meseca, u neposrednoj blizini hrama, ali se smatra da postoji i drugi ulaz na istočnoj strani.

  Zasad je arheolozima nepoznato šta se nalazi u pogrebnoj prostoriji. Međutim, stručnjaci smatraju da je podzemni sistem prostorija simbolizovao zagrobni život i potoke svete vode boginje Čalčiutlikue.

  Tagovi:
  Mesečeva piramida, Meksiko
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Facebook nalogaKomentariši preko Sputnik naloga