10:56 08 Mart 2021
Slušajte Sputnik
  Kultura
  Preuzmite kraći link
  0 910
  Pratite nas

  U velikoj sali „Grande“ u Havani otvoren je 40. jubilarni festival „Havana — novi latinoamerički film“.

  Ta velika kulturna manifestacija, nastala pre 40 godina, ovog puta je okupila velike svetske autore, a čast da otvori festival imao je film proslavljenog svetskog režisera Emira Kusturice „El pepe — jedan superioran život“, portret bivšeg predsednika Urugvaja Hozea Muhike.

  Petnaestominutni aplauz prisutnih zvanica bio je najbolja potvrda koliko je život tupamarosa, revolucionara i predsednika, kog su njegovi sugrađani ispratili dok je predavao predsedničku lentu, koji su plakali i aplaudirali baš kao i publika u sali.

  Toplom prijemu tog filma prisustvovao je proslavljeni reditelj Emir Kusturica, koji je izjavio za Srnu da je bio na mnogim festivalima, ali da nikada nijedna publika nije sa ovolikom osetljivošću i ne skrivajući suze ispratila neki od njegovih ranijih filmova.

  „Da li je to zbog odlaska poslednjeg predsednika koji je plaćao benzin na pumpama, nije uzimao platu da bi izgradio 15.000 stanova, smanjio sirotinju sa 29 na 11 odsto u Urugvaju? Da li je to bio pogled u idealizam rođen u prošlom veku ili nagoveštaj da će ponovo doći vreme utopije i njene primene u socijalne obrasce? Ne znam, ali mi je jasno da će ljudi uvek obožavati predsednike koji ih nisu pljačkali i koji su se, barem jednokratno, izborili za socijalnu pravdu“, istakao je Kusturica u izjavi za Srnu.

  Tagovi:
  film, Hose Muhika, Emir Kusturica, Havana, Urugvaj, Kuba, Srbija
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga