09:13 25 Jun 2021
Slušajte Sputnik
  Kultura
  Preuzmite kraći link
  0 122
  Pratite nas

  Direktor Andrićevog instituta u Andrićgradu Emir Kusturica uručio je „Veliku nagradu ’Ivo Andrić‘“ za životno delo književniku Goranu Petroviću.

  Ovogodišnji dobitnik nagrade za najbolju knjigu u 2018. godini za pesničko delo „Sonet i smrt“, u izdanju Srpske književne zadruge u Beogradu, jeste Rajko Petrov Nogo. On zbog bolesti nije mogao da prisustvuje uručenju nagrade, ali je pismeno zahvalio na nagradi i izrazio žaljenje zbog nemogućnosti da prisustvuje, prenosi Srna.

  Kusturica je naglasio da je priča o toj velikoj nagradi koja nosi ime Ive Andrića duboko skrivena u Andrićevom pogledu na most, prema pretpostavci, „iz tetkine kuće“.

  „Gledajući u most, Andrić je dolazio do svih onih do tada, a ni kasnije neviđenih imaginacija“, istakao je Kusturica.

  On je naglasio da je u njegovom sećanju, kada je pre 45 godina stigao prvi put u Višegrad, ostalo kao najupečatljivije poluostrvo na kojem je kasnije nikao Andrićgrad, gde je, kao i Andrić, iz svih uglova posmatrao most i bio fasciniran poluostrvom i spojem Rzava i Drine.

  „Pomislio sam kako bi bilo divno da se ovde postavi srednjovekovni grad. Zahvaljujući Miloradu Dodiku i energiji koja vlada u Republici Srpskoj, za koju smatram da je najznačajnija od svih energija gde živi naš narod, stvoreno je sve ovo gde se danas nalazimo i napravljeni su uslovi da ističemo one koji vrede. U današnjem svetu živimo ne baš srećni onim što vidimo i što nam se u fikciji predstavlja. Ne samo mi, nego i najveće sile sveta suočene su sa fikcijom koja potpuno degradira i pravi distorziju od našeg života“, naglasio je direktor Andrićevog instituta.

  Kusturica je rekao da su zato svi do sada nagrađeni, kao i ovogodišnji laureati, zapravo, predstavnici te manjine za koju bi svi voleli da se veže većina.

  S toga je, kaže on, čast da su danas u Andrićevom institutu u Andrićgradu nagrađeni Rajko Petrov Nogo i Goran Petrović.

  „Ono što je najvažnije i što je nastavljeno kao naša centralna ideja još od dodele prve ’Velike nagrade ’Ivo Andrić‘‘ jeste da književnici koji dobiju nagradu budu ’i naši i svjetski‘“, istakao je Kusturica.

  On je ocenio da je kod Gorana Petrovića prenesena ta štafeta da se nagrada za životno delo dodeljuje čoveku koji je i ovde i u svetu zapisan kao veliki pisac.

  Ovogodišnji laureat Goran Petrović zahvalio je na priznanju koje mu je uručeno, ističući da je Andrićevo ime veliko i da je samim tim i njemu ukazana velika čast.

  „Ćupriji od kamena, gradu od kamena, pridodajem nekoliko skromnih kamenčića“, rekao je dobitnik „Velike nagrade ’Ivo Andrić‘“.

  Obraćajući se nakon uručenja nagrade, Petrović je rekao da se sve zbiva na mestu koje je veliko ne samo zato što mali Rzav pridodaje maticu moćnoj Drini, već i zato što je to mesto zapravo ušće.

  „Bez obzira na širinu vode, svako ušće je veliko jer je mesto dodira. Stoga je i ovaj neveliki grad u takođe nevelikom gradu veliki“, istakao je on.

  Nedaleko odavde, podsetio je on, sve je počelo mostom koji spaja dve obale, a onda je taj most prerastao u roman „Na Drini ćuprija“ koji spaja svetove.

  „Zahvaljujući ovom romanu jedan pisac, koji je stvarao na jeziku malobrojnog naroda, postao je pisac sveukupne sudbine čovečanstva“, naglasio je Petrović.

  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga