04:57 26 Januar 2021
Slušajte Sputnik
  Kultura
  Preuzmite kraći link
  0 71
  Pratite nas

  Dugo skrivena neobjavljena dela Franca Kafke mogla bi uskoro da budu predstavljena javnosti, nakon što je Okružni sud u Švajcarskoj odlučio da nekoliko sefova u Cirihu može da se otvori i njihov eventualni sadržaj pošalje u Narodnu biblioteku Izraela, prenosi Tanjug.

  Iako je sadržaj sefova u ovom trenutku nepoznat, stručnjaci spekulišu da bi u pitanju mogli biti završeci Kafkinih dela objavljenih nakon njegove smrti, prenosi AP.

  Vrhovni sud Izraela je već doneo presudu da se izraelskoj porodici Hefe oduzimaju prava vlasništva nad Kafkinim rukopisima.

  Međutim, advokat porodice Ješaja Edgar je umanjio značaj potencijalnog otkrića u sefovima, rekavši da se najverovatnije radi o kopijama radova koji su već prodati. 

  Dodao je, ipak, da je presuda nastavak procesa u kojem su individualna vlasnička prava ugrožena bez ikakve pravne osnove.

  Narodna biblioteka Izraela smatra Kafkina dela kulturnim dobrom koje pripada jevrejskom narodu.

  Beleške Franca Kafke
  © AP Photo / Sebastian Scheiner
  Beleške Franca Kafke

  „Radujemo se odluci suda u Švajcarskoj, koja je u skladu sa presudom koju je doneo sud u Izraelu“, izjavio je direktor Narodne biblioteke Izraela Dejvid Bluberg i dodao je da je biblioteka spremna da preuzme književno nasledstvo Maksa Broda kako bi bilo dostupno izraelskoj i svetskoj javnosti.

  Sa druge strane, Nemačka književna arhiva je stala na stranu porodice Hefe sa ciljem da otkupi kolekciju, tvrdeći da književna dela napisana na nemačkom jeziku treba da se nalaze u Nemačkoj.

  Kafka je neposredno pred smrt 1924. godine svoja dela ostavio dugogodišnjem prijatelju Maksu Brodu, sa instrukcijama da ih spali.

  Brod je ignorisao njegove želje i objavio je dela „Proces“, „Dvorac“ i „Amerika“, koja su posthumno proslavila do tad malo poznatog Kafku.

  Ali Brod, koji je prokrijumčario dela bežeći od nacista 1938, nije objavio sva dela, već ih je 1968. godine ostavio u nasleđe svojoj sekretarici Ešter Hofe sa instrukcijama da ih preda akademskoj instituciji.

  Umesto toga, Ešter Hefe je sačuvala, ali i prodala neka dela, uključujući originalni primerak „Procesa“ Nemačkoj književnoj arhivi za skoro dva miliona dolara. 

  Kada je Ešter Hefe umrla 2008. godine, dela je ostavila svojim dvema ćerkama, koje su u međuvremenu umrle, a sada se njihova deca bore za pravo vlasništva.

  Tagovi:
  pisac, Franc Kafka, Izrael
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga