16:36 24 Januar 2021
Slušajte Sputnik
  Kultura
  Preuzmite kraći link
  Piše
  11200
  Pratite nas

  Da se slovenska duša međusobno prepozna i na kraju sveta, svedoči nesvakidašnja priča direktora Kubanjskog kozačkog hora Anatolija Arfejeva.

  Najveći muzičko-scenski ansambl Rusije Kubanjski kozački hor boravio je u Beogradu gde je povodom Dana Rusije u Sava centru održao spektakularan koncert. Uoči odlaska iz srpske prestonice direktor hora Anatolij Arfejev izdvojio je vreme za Sputnjik, a nakon formalnog dela razgovora ispričao nam je jednu anegdotu koja potvrđuje neraskidive veze između srpskog i ruskog naroda.

  „Pre nekoliko godina imali smo turneju u Australiji. Obišli smo sve veće gradove. Kako su razdaljine ogromne, avion nam je sve vreme bio osnovno prevozno sredstvo. U toku jednog leta prišla mi je stjuardesa i ljubazno me obavestila da kapetan želi da me vidi i da se što pre uputim do njegove kabine“, počeo je priču Arfejev, koji ne krije da je u tom trenutku bio pomalo uplašen, jer nije znao razlog zbog kojeg ga kapetan hitno zove u svoj kokpit.

  „Kada sam ušao kod pilota, on se okrenuo i rekao mi: ’Obavestili su me da su na letu kubanjski kozaci, ceo ansambl. Ja sam Srbin, već dugo radim daleko od kuće i imam želju da mi, ako ste u mogućnosti, otpevate jednu rusku pesmu. One me asociraju na moju domovinu‘. Kada sam to čuo, nisam oklevao ni sekund i pozvao sam nekoliko solista i par svirača da nam se pridruže“, prisetio se direktor najvećeg državnog akademskog ansambla Rusije.

  „Umesto ruske pesme, šapnuo sam mojim momcima da otpevaju ’Tamo daleko‘. Emocije su već pri prvim taktovima preplavile pilotsku kabinu. U jednom trenutku primetio sam kako su kapetanu zasuzile oči. Nakon završetka pesme, video sam da je bio duboko ganut, ali je i dalje insistirao da čuje i jednu rusku.“

  © Sputnik
  Direktor Kubanjskog kozačkog hora Anatolij Arfejev gost novinarke Sputnjika Maše Radović

  Arfejev je istakao da su mu tu želju i uslišili.

  „Nije bila samo jedna. Može se reći da smo na kraju napravili pravi minikoncert u vazduhu. A onda je pilot ustao i kazao: ’E pa ja imam običaj da svaki put kada čujem reči neke ruske pesme — nazdravim!‘. Ipak, nije uobičajeno da pilot tokom leta konzumira alkohol, pa sam ga pitao: ’Ali kapetane, ko će nastaviti da upravlja letilicom ako mi nazdravimo sa Vama?‘. Istog časa sam dobio odgovor da kopilot i služi za takve stvari“, sa osmehom na licu ispričao je Arfejev za Sputnjik.

  Naravno, otvorena je flaša votke i slavlje je nastavljeno na 12.000 metara — sve do sletanja.

  Ceo video intervju sa direktorom Kubanjskog kozačkog hora Anatolijem Arfejevom uskoro pogledajte na našem portalu i jutjub kanalu.

  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga