05:19 15 Maj 2021
Slušajte Sputnik
  Kultura
  Preuzmite kraći link
  0 1134
  Pratite nas

  Film Andreja Končalovskog o čuvenom geniju Mikelanđelu Buonarotiju, po razmerama je grandiozan projekat, koji će u distribuciju krenuti ove jeseni. „Greh" se već proslavio širom sveta: tokom posete Vatikanu predsednik rusije Vladimir Putin poklonio je disk s filmom rimskom papi.

  Za Andreja Končalovskog nema ničeg nemogućeg u želji da oživi epohu renesanse do poslednjeg zvuka i mirisa. Ako treba, moguće je i posuti zemljom trg u Firenci da bi se pokazalo kako je izgledala u 16. veku, pustiti živog slona i napraviti masovnu scenu sa više stotina ljudi u vrtovima Vatikana, ili izgraditi preciznu kopiju Sikstinske kapele u prirodnoj veličini, jer je u pravoj snimanje zabranjeno.

  „Snimati film o Mikelanđelu je, s jedne strane, naravno, odgovornost, ali je i uživanje. Odavno sam počeo da radim na njemu, pre osam godina. Međutim, kada sam počeo da pišem, shvatio sam da pišem nastavak 'Andreja Rubljova' koji sam pisao s Tarkovskim pre 50 godina. Pisati o umetniku je uživanje, veoma je interesantno“, rekao je Andrej Končalovski za ruski „Prvi kanal“.

  Mikelanđelo je na vrhu popularnosti bio tražen kao nikada pre. Obožavali su ga i mrzeli, i naručioci i šegrti. Čak i sam papa, kada je video radove Mikelanđela, rekao je: „Divino“ (božanstveno).

  „I svađe, i tuče. Njega je papa Julije tukao štapom. Razumete, tada su drugačaiji odnosi bili. A on je na papu Julija bacio dasku odozgo, sa skela Sikstinske kapele“, priča Končalovski.

  Vladimir Putin i papa Franja u Vatikanu
  © Sputnik / Alekseй Družinin
  Vladimir Putin i papa Franja u Vatikanu

  Njegov epski film je zajednički projekat Rusije i Italije, snimljen uz učešće „Prvog kanala“, Jedan od prvih koji je otkrio vrednost filma jeste predsednik Rusije Vladimir Putin koji je tokom susreta s papom Franjom poklonio poglavaru Rimokatoličke crkve kopiju filma.

  Za mene je to veliko iznenađenje i veoma radosna stvar, što je predsednik tako vrednovao film. Nisam znao. I zatim, to što ga je poklonio papi. To je, naravno, za mene prosto potvrda da trud ipak nije bio uzaludan“, rekao je Končalovski.

  Gotovo sve uloge u filmu igraju profesionalni glumci. Alberto Testoni liči na Mikelanđela kao jaje jajetu.

  „Uvek mi je bila veoema važna fizička sličnost, a Mikelanđelo je imao specifično lice. U mladosti su mu polomili nos, zbog toga je osoben. Kao drugo, bio je malog rasta, mršava. I zatim temperament. Alberto ima upravo takav temperament koji je, čini mi se, najvažniji za taj karakter“, rekao je Končalovski.

  Tagovi:
  film, Mikelanđelo, Andrej Končalovski
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga