16:56 01 Decembar 2020
Slušajte Sputnik
  Kultura
  Preuzmite kraći link
  2703
  Pratite nas

  Ostvarenje „Dnevnik Diane Budisavljević“ u režiji Dane Budisavljević, koje govori o herojskim podvizima austrijske aktivistkinje, koja je iz užasa ustaških logora spasavala srpsku decu, apsolutni je pobednik 66. Pulskog filmskog festivala.

  Potresna filmska priča, sastavljena od dokumentarnih i igranih delova, dobila je Veliku zlatnu arenu za najbolji film festivala, dok je Zlatna arena za režiju pripala Dani Budisavljević.

  Rediteljka filma „Dnevnik Diane Budisavljević“ kazala je Tanjugu da nije očekivala ovako veliko priznanje na festivalu.

  „Iznenađena sam jer nisam verovala da, pored filam ’General‘, naše ostvarenje može da dobije nagradu. Ovo priznanje nije samo za mene i za našu filmsku ekipu, već za Pulski festival i hrvatsko društvo u celini. Verujem da su pred nama bolji dani kada je ovakav film uspeo da dobije tako veliku nagradu kao što je Zlatna arena“, rekla je Budisavljevićeva.

  Među nagrađenima je i srpska glumica Hristina Popović, koja je za ulogu Franke Anić u filmu „Poslednji Srbin u Hrvatskoj“, reditelja Predraga Ličine, dobila Zlatnu arenu za najbolju glavnu žensku ulogu.

  Pompezno najavljivani film „General“, koji je koštao tri miliona evra, doživeo je apsolutni fijasko na današnjoj dodeli nagrada.

  Film Antuna Vrdoljaka dobio je nagrade za specijalne efekte, sporednu mušku ulogu, koja je otišla u ruke Borku Periću, i za najbolju sporednu žensku ulogu, koja je pripala Olgi Pakiović.

  Žiri Federacije filmskih kritičara Evrope i Mediterana, kojim je predsedavao srpski filmski kritičar Nenad Dukić, a čiji je član bila i novinarka „Politike“ Dubravka Lakić, nagradu za najbolju manjinsku koprodukciju dodelio je srpskom filmu „Šavovi“, u režiji Miroslava Terzića.

  Publika koja je tokom festivala gledala filmove u Pulskoj areni takođe je nagradila film „Dnevnik Diane Budisavljević“.

  Priznanje Zlatna vrata otišlo je u ruke rediteljke Dane Budisavljević, jer je publika film ocenila najvišom ocenom — 4,90.

  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga