13:01 30 Oktobar 2020
Slušajte Sputnik
  Kultura
  Preuzmite kraći link
  11912
  Pratite nas

  Holivudska asocijacija, koja snima širom sveta, nominovala je Beograd za jednu od najboljih lokacija za snimanje reklama, a dodela nagrada je 21. septembra u Los Anđelesu.

  Kampanja „Snimajte u Srbiji“ počela je pre 10 godina, a strani filmski radnici ubrzo su uočili potencijale, pa su poznata imena iz sveta filma počela da snimaju u Srbiji, prenose „Novosti“ i ističu da je, samo u poslednje dve godine, snimljeno osam filmova, šest televizijskih serija, 18 reklama i pet projekata koji su obuhvatili samo vizuelne efekte.

  Džoni Dep je snimao film „Minamata“, u kojem je Beograd zamenio Tokio i Njujork iz šezdesetih godina, Lik Beson i njegova produkcijska kuća „Evropa Korp“ vraćaju se često u Srbiju, a Beograd je bio i jedna od lokacija, uz Rusiju, Veliku Britaniju i Italiju, za snimanje „Bi-Bi-Sijeve“ serije „Mek Mafija“.

  Čuveni Brazilac i bivši as fudbalskih klubova „Pari Sen Žermena“, „Barselone“ i „Milana“ — Ronaldinjo — snimio je reklamu za jednu kompaniju, ali i iskoristio priliku da se upozna sa Beogradom i Srbijom.

  U Beogradu su snimali i Pirs Brosnan („November Man“) i Kevin Kostner („Three days to kill“), a sada Srbija postaje sve atraktivnija i zemljama Azije, budući da je snimljen i jedan kineski film, a snimala je i produkcija iz Južne Koreje.

  Ono što strane produkcije privlači u Srbiju jeste širok varijetet lokacija koje mogu biti dostupne u vrlo kratkom periodu i na maloj površini; zatim činjenica da domaći profesionalci govore engleski, da su veoma prilagodljivi različitim stilovima rada i da se brzo usklađuju sa kreativnim zahtevima produkcije, prenosi Tanjug.

  Osim Beograda, kao dobre lokacije za snimanje filmova, serija i reklama izdvajaju se i Smederevska tvrđava, Petrovaradin, ali i Stara planina, Zlatibor i Tara. A za omiljenu lokaciju snimatelja izdvaja se ugao Cara Lazara i Gračaničke ulice u Beogradu, gde se, čim dođe lepše vreme — jedva prolazi trotoarom od filmske opreme i reflektora.

  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga