06:04 15 Jun 2021
Slušajte Sputnik
  Kultura
  Preuzmite kraći link
  0 226
  Pratite nas

  Voditelj radijske emisije „Vreme sporta i razonode“ i autor tekstova za poznate pesme kao što su „Ljubav je samo reč“, „Odiseja“, „Kad bih znao da je sama“, „Pozdravite moga tatu“ Svetislav Vuković preminuo je u 83. godini. Za novinarski i voditeljski rad osvojio je mnoga priznanja.

  Svetislav Vuković je rođen 3. februara 1936. godine u Štitarici kod Mojkovca, gde je i završio osnovnu školu. Nižu gimnaziju sa malom maturom pohađao je i završio u Kolašinu. Četiri razreda Više realne gimnazije završio u Ivangradu. Osmi razred gimnazije i veliku maturu završio je u Bijelom Polju 1955. godine.
  Pravni fakultet u Beogradu upisao 1955. godine na kome je i apsolvirao, prenosi RTS.

  ​Prvog novembra 1961. godine, postavljen je za spikera Radio Beograda. Potom odlazi na Radio-autoput, najpre u Niš a zatim u Svetozarevo, pa se smatra jednim od osnivača te radio stanice. Prvog decembra 1967. godine prelazi u Drugi program Radio Beograda.

  Želeći da se ogleda u radio izrazu i van spikerskog posla, prvog januara 1975. godine dobija zvanje novinara-voditelja i vodi i piše scenario za jednu u to vreme od najslušanijih emisija na radiju uopšte „Sunce, more, bit i hit“. Pored „Minimaksa“, „Prijatelja zvezda“ i „Dežurnog studija“ bio je to jedan onih zabavnih programa sredinom sedamdesetih koji su učinili prekretnicu u toj vrsti radio programa.


  Jedan je od od četvorice rodonačelnika tog novog zanimanja, odnosno oblika novinarstva u elektronskim medijima. U to vreme primljen je u Udruženje novinara Srbije.

  Pošto se ukazala potreba na Drugom programu za sportskom emisijom poveren mu je program subotom popodne „Muzika, sport, muzika“, a supervizor je bio legendarni Radivoje Marković.

  Marta meseca 1978. godine zajedno sa ovom emisijom prelazi na Prvi program radija. Novembra 1978. dobija zvanje urednika-voditelja, da bi jula 1981. godine preuzeo uređivanje i vođenje emisije „Vreme sporta i razonode“.

  Za šesnaest godina rada na tom programu,pored uobičajenog uređivanja i vođenja, ističu se i autorske serije. Najpre serija razgovora pod nazivom „Asovi JU fudbala“ – svojevrsna antologija velikana fudbalske igre na prostorima prethodne Jugoslavije koja obuhvata tri generacije rođene u periodu od 1918. do 1948. godine, od Franja Velfla do Jovana Aćimovića.

  Druga velika serija razgovora naslovljena je „Jugoslovenske olimpijske legende“, o sportistima koji su osvajali olimpijska odličja za tri Jugoslavije.

  Od sredine osamdesetih godina pored emisije „Vreme sporta i razonode“ uređuje i vodi i niz drugih emisija.

  Tokom svog četrdesetogodišnjeg rada oprobao se u raznim žanrovima radio izraza od spikera, preko izveštača, reportera-voditelja, pa do urednika emisija.

  Tagovi:
  voditelj, RTS
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga